Híreink

Személyi hőkamera a HESZTIA Kft.-től: új kategória a hazai tűzoltó hőkamera kínálatban

2020. november 13. 06:58

2020 júniusában az Interschutz szakkiállítás és vásár ugyan elmaradt, a HESZTIA Kft. azonban nem mondott le arról, hogy tájékozódjon a szakmánkat érintő aktuális fejlesztésekről, és naprakész maradjon a nemzetközi színtéren megjelent új tűzoltási és műszaki mentési eszközökről. A kora nyári hónapokban került látókörükbe a Reveal FirePRO személyi hőkamera, mely a műszaki paraméterei alapján felkeltette érdeklődésüket, ezt követően pedig hamarosan döntés született az első „tesztpéldányok” megrendeléséről. Szerzőnk cikke a terméket mutatja be.


Annak érdekében, hogy a katalógusban megadott hangzatos műszaki paraméterek bizonyosságáról meggyőződjünk, a tesztpéldányokat tűzoltók kezébe adtuk éles próbára.

Az első tapasztalatok legfontosabbja, hogy a Reveal FirePRO személyi hőkamera a hazánkban szokványos tűzoltó hőkamerákhoz viszonyítva nagyon kicsi és könnyű, elfér egy tenyérben is. A kamera rendkívül masszív, az erős burkolaton pedig csúszást gátló gumi bevonatok is találhatóak. Az eszköz IP67 védelmi szintje vízhatlanságot garantál, a kamerába integrált 300 lumen fényerejű LED-világítás pedig kiváló tájékozódást biztosít rossz látási viszonyok között.

Az eszközön mindösszesen négy gomb került elhelyezésre, melyek mindegyike működtethető akár tűzoltó védőkesztyűben is. A kijelző feletti középső gomb rövid megnyomásával a hőkamera néhány másodperc alatt bekapcsol, majd azonnal a kiválasztott színmód hőképét mutatja a 2,4” méretű, 320 x 240 pixel felbontású kijelzőn.

A hőkamerán 3 különböző színmód választható ki, attól függően, hogy milyen jellegű környezetben történik a beavatkozás. A Reveal FirePRO rendelkezik ponthőmérő funkcióval, melynek hőmérséklet-tartománya -20 és +550 °C közötti, mindemellett a használat során érzékelt környezeti hőmérsékletet is méri és megjeleníti.

A hőkamerával lehetőségünk van a megjelenített képek rögzítésére, mely képekből az eszköz szoftvere több mint 4000 db-ot képes tárolni. A memóriában található képek behívhatóak és megtekinthetőek a hőkamera kijelzőjén, avagy USB kábelen keresztüli csatlakozással számítógépre is letölthetőek. A Reveal FirePRO személyi hőkamera maximum 3,5 óra üzemidejű, újratölthető akkumulátorral rendelkezik, a lemerült akku feltöltése mind számítógépes USB csatlakozón keresztül, mind pedig közvetlen hálózati csatlakozással egyaránt lehetséges.

Nemcsak a kijelző mérete és felbontása, valamint a memória nagysága, hanem a hőérzékenység és képfrekvencia is felveszi a versenyt a nagyobb tűzoltósági hőkamerák képességeivel, az érzékelő hőérzékenysége ugyanis kisebb, mint 70 mK, a képfrekvencia pedig 15 Hz feletti! A használati tapasztalatok pedig alátámasztják, hogy a Reveal FirePRO hőkamera rendkívül pontos és könnyen értékelhető hőképeket biztosít gyors és stabil szoftveres működés, valamint alig észrevehető kalibrálások mellett.

Kis méretéből adódóan használaton kívül könnyedén zsebre tehető, kiegészítőként pedig akár tok, vagy védőruhára akasztható rugóerős rögzítő is rendelhető hozzá, a tűzoltó gépjárműben történő szakszerű tárolás érdekében pedig gépjárműbe szerelhető tartót is forgalmazunk hozzá.

Kiváló használati tapasztalatai és műszaki paraméterei mellett nyomós érv a Reveal FirePRO hőkamera szélesebb körben történő elterjedése érdekében, hogy ára nagyságrendekkel kedvezőbb, mint a jelenleg rendszerben lévő professzionális hőkameráké. Mindez a gyakorlatban annyit jelent, hogy ára és képességei alapján rentábilis megoldást nyújthat hivatásos, önkormányzati vagy létesítményi tűzoltóságok személyi hőkamerákkal történő felszerelésére, mindamellett, hogy az alacsonyabb költségvetésből működő tűzoltó- és mentőszervezetek számára (pl. önkéntes tűzoltó egyesületek, mentőcsoportok) is elérhető alternatívát biztosít tűzoltói célú hőkamera beszerzésére.

Az ismertetett Reveal FirePRO hőkamera és kiegészítőinek magyarországi forgalmazója a HESZTIA Tűzvédelmi és Biztonságtechnikai Kft. (www.hesztia.hu)

Terményszárító tűz hőképe Reveal FirePRO hőkamerával, valamint hagyományos fényképezőgéppel:

Fotó: Táplánszentkereszt ÖTE / 2020.11.05

 

Tulok Antal
területi értékesítési menedzser
HESZTIA Kft.

 
 
 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1203 látogató olvasta.