Híreink

(Nem csak) tűzvédelmi megoldások a tervezésben és a gyakorlatban, hőszigetelt szendvicspanelekkel 2.

2020. augusztus 27. 10:54

Szerzőnk legutóbbi cikkében általános betekintést adott a hőszigetelt szendvicspanelek különböző tervezési elvek mentén történő alkalmazási lehetőségeiről, és azokról a műszaki kérdésekről, amelyek a tűzvédelem mellett a panelek egyéb elvárt tulajdonságait befolyásolják. A következőkben két konkrét épület példáján mutatja be, hogyan lehet a szakáganként a különböző tervezési elveket megfelelő módon alkalmazni.


Sportcsarnok – homlokzati tűzterjedés, minősített megoldással

Az valószínűleg senkinek sem újdonság, hogy az elmúlt néhány évben gomba módra nőnek ki a földből a különböző sportolási célra alkalmas épületek. Ezek közösségi célú alkalmazásuk miatt nem csak tűzvédelmi szempontból, hanem energetikailag is fokozott elvárásoknak kell, hogy megfeleljenek. Az ilyen épületek általában több szintesek így óhatatlanul követelmény a legalább

  • Th=15perc homlokzati tűzterjedési követelmény.

A tűzvédelmi szakemberek – tapasztalataink alapján – még mindig nem bíznak eléggé a korszerű hőszigetelő anyagokban, így a maximális biztonságra törekedve nem éghető, jellemzően ásványgyapot szigetelésű termékeket terveznek be. Ez rendben is volna, ha csak a tűzvédelem lenne az egyetlen szempont. De van más is! Például az épületenergetikai követelmények és a statikai terhelés. Épületünknél még az is további kihívást jelentett, hogy az épület homlokzata egy részére külső díszborítást terveztek, melyet a panel külső fegyverzetéhez szándékoztak rögzíteni. Ennek viszont komoly alkalmazástechnikai akadálya volt, mivel a szendvicspanel alapvető funkciója, hogy önhordó, így csak speciális minősítéssel lehet rá külső burkolatot rögzíteni. Ez így már minimum három olyan tényező, amely miatt nem lehet a régi rutinból megszokott termékekkel számolni a tűzvédelmi tervezés során.

Itt jött a képbe, a könnyű és így statikailag is megfelelő, az igen magas energetikai elvárásokat és a homlokzati tűzterjedési követelményeket egyaránt teljesítő

  • KS1000 AWP típusú, 120mm vastag, QuadCore® hőszigetelésű szendvicspanel.

Végül ez lett beépítve, melynek U-értéke 0,15W/m2K. Ez gyapotos panellel nem teljesíthető.

A fejlesztések eredményeként ez Kingspan szendvicspanel is rendelkezik a tűzvédelmileg elvárt homlokzati tűzterjedés minősítéssel. A díszburkolattal ellátott részen is sikerült kompromisszumos megoldást találni. Oda

  • a Kingspan KS1000 Karrier típusú, 120mm vastag QuadCore® habos terméke került,

amely a szükséges hőtechnikai teljesítmény mellett, a homlokzati tűzterjedési követelményt is biztosítja, s mindezt – a többiekhez hasonló ÉMI vizsgálaton igazoltan – a ráerősített burkolattal együtt.


Sportcsarnok homlokzati megoldása

 

Logisztikai csarnok – hűtött terek, válaszúton

Manapság egyre nagyobb az igény nagy mennyiségű áru tárolására, minél közelebb a fogyasztókhoz. A logisztikai csarnokok épp ezt az igény szolgálják ki. Ezeknél a nagy mennyiségű árucikk jelentős része romlandó élelmiszer, amely megfelelő hűtést igényel.

Az ilyen típusú csarnoképületek több 10 ezer négyzetméter alapterületűek, amelyek értelemszerűen több tűzszakaszra vannak bontva. A tűzszakasz határok kialakítását nehezíti, hogy általában maguk a hűtött terek kerülnek elválasztásra, melyekben az üzemi hőmérséklet a -20°C-ot is elérheti. Tűzszakasz határon általában nem éghető A1, vagy A2 besorolású elválasztó falak készülhetnek. Tűzvédelmi szempontból.

Alapesetben ezt a funkciót az ásványgyapot kitöltésű panelek töltik be, csak hogy az fennálló extrém hőmérsékleti feltételek akár az ilyen típusú panelek tönkremenetelét, azaz szétfagyását okozhatják.

Tehát van egy hűtött terünk, ahol meg kell akadályozni, hogy a panel hőszigetelésébe nedvesség jusson, ami hosszútávon nagyon nehéz feladat, illetve adott egy minimum A2 EI30-as tűzvédelmi követelményszint.

  • Ilyen esetben az egyik megoldás a többrétegű falazat, ami egy közös fogadószerkezetre elhelyezett PIR habos, illetve ásványgyapotos panelt jelent. Ebből a gyapotos panel biztosítja a tűzvédelmet, a habos panel pedig a hőszigetelést, illetve a lég- és párazárást. Ha a fal mindkét oldalán hűtött tér van, akkor jön a PIR-gyapot-PIR kombináció, ami hatalmas extra költséget jelent. Nem beszélve arról, hogy az ilyen logisztikai terek belmagassága 12-13 m körül van, ami statikailag is jelentős kihívást jelent, különösen a gyapotos panelek számára
  • A másik megoldás megfelelő kompromisszummal egyetlen kompozit válaszfal kialakítása. A Kingspan erre alkalmas terméke a KS1150 NC típusú, 200 mm vastag, QuadCore® hőszigetelésű falpanelje. A panel rendkívüli 0,09W/m2K nagyságú U-értékkel rendelkezik, könnyű, így a statikai tervezők álma, és B EI60 tűzállósággal bír.

A kétszeres tűzállósági teljesítmény, és a már többször bizonyított QuadCore® hőszigetelő hab elegendő volt arra, hogy a szerkezet egyedi felmentést kapjon az A2 követelmény alól.


Logisztikai csarnok – hűtött terek megoldása

Úgy gondolom, hogy a gyakorlati példák jól mutatják: ma már a tűzvédelmi szakemberek számára nélkülözhetetlen az együttműködés más tervezői szakágakkal, mert csak így születhetnek korszerű, energia- és költséghatékony és tűzvédelmi szempontból biztonságos épületek.

 

Kiss Attila műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1339 látogató olvasta.