Híreink

A vízcsepp ereje

2020. március 25. 07:40

A halon oltóanyagok okozta környezetvédelmi sokkra volt szükség a víz mint oltóanyag újrafelfedezéséhez és oltási hatékonyságának megsokszorozásához. Ebben szenzációs eredmények születtek a szemünk láttára. Mit hozott ez az oltástechnikában és ezen keresztül az építészeti tűzvédelemben? Robbanásszerű hatékonyságnövekedést!


Az újra felfedezett víz

A víz mint oltóanyag talán az emberiség által használt tűzzel egyidős. Azonban a múlt században a halon kiváló oltóhatása miatt szinte minden ebbe az irányba fordul, mígnem ez a fejlesztés globális környezetvédelmi zsákutcának bizonyult. A vízzel oltás fejlesztése ezután indult meg gőzerővel és volt mire építeni, hisz már a korabeli elméleti szakemberek is sejtették, hogy vízben, mint oltóanyagban több lehetőség van.

Sejtették, hogy a víznek a lehető legkisebb cseppnagyságban kell az égési térbe jutnia. A cél ennek elérése volt, hisz az közismert, hogy egy vízcsepp gőzzé fejlődése során a csepp fizikai térfogata 1760-szorosára nő, így a finomabb szemcseméret nemcsak sokkal hatékonyabb hőelvonást, de lényegesen nagyobb oxigénkiszorítást is lehetővé tesz.

A kérdés, hogy milyen cseppnagyság, milyen kinetikus energiával éri el a legnagyobb oltóhatást. A technikai fejlődés mindkét téren fantasztikus eredményeket tett lehetővé. Képesek voltak az emberi hajszál 50 µm körüli méretének megfelelő vízködöt előállítani.

Ez az oltás azért annyira hatékony, mert 1 liter víz a tűztérben több, mint 1.5 m3 gőzzé alakul. Ez a gőz inert gázként működve kiszorítja az oxigént, s így megszünteti az égés egyik alapfeltételét. Közben a víz gőzzé alakításához szükséges hőenergiát a tűzből vesszük, aminek eredménye a tűz hűtése. Vagyis kiszorítja az oxigént az égéstérből, hatékonyan hűti a tüzet és elnyeli a sugárzást.

Ezzel a víz oltóhatását a lehető legnagyobb mértékben ki tudjuk használni, a töredékére csökkentve a szükséges oltóvíz mennyiséget.

Csepp átmérő

1 liter vízből létrehozott cseppek száma

1 liter vízből létrehozott cseppek teljes keresztmetszete [m2] (hőblokkolás)

1 liter vízből létrehozott cseppek teljes felülete [m2] (hűtés és elnyeletés)

12 cm

1

0,01

0,05

0,6 cm

8 846

0,25

1

1000 mikron (1 mm)

1 910 828

1,50

6

600 mikron (0,6 mm)

8 846 426

2,50

10

100 mikron (0,1 mm)

1 910 828 025

15,00

60

45 mikron

20 969 306 178

33,00

133

 

HI-FOG ® vízköd egy csepp vízből – Új oltási elv

A láng keveredési zónájában a levegő és az égéstermék-gázok keverednek és a magas leégési sebesség következtében a keveredési zónába irányuló légáramlás lép fel. Ha ebbe a levegőáramba szétporlasztott vizet viszünk be, akkor – meghatározott részecskesűrűségnél – az égési reakciós lánc megtörik, s ezzel a lángokat eloltjuk. Ezekkel a vízcseppecskékkel történő oltást lényegében az inertizáló hatásra vezethetjük vissza. Az energiaelvonás mint direkt oltóhatás itt kevésbé jelentős, habár az energiacsere a felhevült levegővel és az égő anyaggal jelentős hűtést eredményez, és ezzel megakadályozza az után-gyulladást. Ez alapvetően arra épít, hogy a láng szívóhatását kihasználva levegő helyett vízcseppeket szállítunk a keveredési zónába.

A vízköd-aeroszol-oltás eredményessége a javított hűtőhatás és az antikatalitikus hatás kombinációjában mutatkozik meg. E negatív katalizátorok hatására a lángban lévő aktív gyökök és szabad atomok láncreakciója megszakad.

A HI-FOG ® vízköd apró mikrocseppecskéit a HI-FOG ® rendszer a működése során rendkívül nagy sebességgel juttatja a tűzbe. A tűztér így gyorsan telítődik és lehűl, mivel a víz a párolgásakor több hőt nyel el (>2MJ/kg) bármely más oltóanyagnál. Miközben pedig gőzzé alakul a víz térfogata több mint 1760-szorosára nő, így kiszorítja az oxigént a tűztérből és annak környezetéből. A HI-FOG ® finom vízködje a gázokhoz hasonlóan mozog a térben, teljesen kitöltve azt. Blokkolja és szétszórja a tűz által sugárzott hőt, ezáltal a tűzelnyomás azelőtt megvalósul, még mielőtt a tűz súlyosabb kárt okozva elterjedhetne. Mindez megdöbbentően kevés víz felhasználásával elérhető.

Ezen az elven alapszanak a HI-FOG ® beépített oltóberendezései, ami rendkívüli hatékonyságot eredményez az építészeti tűzvédelemben.

Váradi Viktor
ügyvezető igazgató / műszaki igazgató
Telefon: +36 30 511 3206
E-mail: varadi@ventor.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1359 látogató olvasta.