Híreink

Légzési levegő töltőkompresszorok

2018. augusztus 27. 10:51

A bevetések során (pl. zárttéri tűzoltás, veszélyes anyag balesetek felszámolása) a légzőkészülékek használata elengedhetetlen. A légzőkészülék palackjában tárolt levegő minőségét az MSZ EN 12021 szabvány határozza meg, ennek mérését, ellenőrzését az AeroTest szimultán család tesztkészülékkel végezhetjük el. Milyen technikai megoldások léteznek erre?


Mérnöki együttműködés

A Dräger és a BAUER cég 1966 óta dolgozik együtt a levegőtöltő kompresszorok tökéletesítése témakörében. Ebben mind a hordozható, mind a telepített kompresszorok területén figyelemre méltó konkrét megoldások születtek, ezek a Dräger Premium Edition és Dräger Edition (míg a BAUER-nél a Poseidon széria) sorozat. Az MSZ EN 12021 szabvány követelményei: maximum

  • 15 ppm CO, 500 ppm CO2,
  • 0,5 mg/m3 Olaj ill. 25 mg/m3 Víz tartalom lehet 300 bar-nál 15 Celsius fokon, ennek mérését az AeroTest szimultán család tesztkészülékkel végezhetjük el.

 

Hordozható változat

  • Dräger Premium Edition: 100-320 liter /perc töltési képesség (Junior, Capitano, Mariner)
  • Dräger Edtion: 100-320 liter /perc töltési képesség (DE100 ,200, 300)

 

Telepített változatok

  • Dräger Premium Edition: 150--6800 liter /perc töltési képesség (MiniVerticus, Verticus)
    Dräger Edtion: 250--850 liter /perc töltési képesség (DE Edition 200-850 VE, VSE).

A kiválasztásnál a gazdaságosság fontos érv! Önkéntes tűzoltóságoknál, kisebb létesítményi tűzoltóságoknál, itt ahol a légzőkészülék használata, az esetszámok miatt, csekély légzőkészülékes használat valószínű, ott már egy DE 100 hordozható kompresszor is megfelelő választás a kiváló ár/érték arányával.

Egy nagy tűzoltóságon vagy jelentős légző használata mellett viszont már szükségünk lehet egy professzionális megoldásra.

 

 

Mi micsoda?

  • Air Guard: méri a beszívott levegő CO és CO2 tartalmát és riaszt, ha a határérték felett van.
  • CO2 abszorber: leköti a beszívott levegő CO2 tartalmát a jobb minőségű légzési levegőért.
  • Seccant: Olaj és víz leválasztó, mikronszűrő, szárító patron, a jobb minőségű légzési levegőért.
  • Töltőrámpa, Dräger biztonsági töltő panel: külön helységben a kompresszor és töltő egység. Itt a töltőrámpa zárt doboza biztonságot nyújt az „előfordulható” hibák, mulasztásokkal szemben.
  • Töltési sebesség ellenőrző: azért fontos, mert a kompozit palackgyártók javasolják, hogy a töltési sebesség ne legyen nagyobb, mint 30 bar / perc.
  • Külső puffer palackköteg: akár 6 db 50 literes 300 bar-s palack csomag a gyorsabb töltést szolgálja.
  • B-Control II: szerepe a részletek monitorozása, mint a működési idő, olajnyomás, hőmérséklet az utolsó sűrítési szinten, végnyomás, olajcsere és még sok fontos üzemi paraméter.
  • SECURUS: figyeli a szűrő telítettségét.

 

A kiválasztás előtt fontos szempont az elvárások megfogalmazása: mikor, mennyi időnk van az újratöltésre, a kopó-fogyó alkatrészek rendelkezésre állása biztos-e, a szűrőpatronok élettartama mihez kötött, az olajcsere periódusa.

A standard megoldásoktól a vevőspecifikus igényekig magas szintű megoldást kínálunk és megbízható szerviz háttérrel állunk az Önök szolgálatára.

Biztonság a bevetés előtt, bevetés közben és bevetés után. Dräger.

 

Adorján Attila, mérnök
Dräger Safety Hungária Kft.
Tel +36 (06) 1 452 2020
Mobil + 36 (06) 30 996 8604
E-mail: attila.adorjan@draeger.com

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1471 látogató olvasta.