Híreink

Új kihívások a környezetvédelemben – egy lehetséges válasz

2018. május 30. 11:26

A Rosenbauer 2016-ban mutatta be azt az elektromos tűzoltógépjárművet, amely a világ kihívásaira teljesen új választ ad. A kis ökológiai lábnyom a forgalomcsökkentett zónákba történő korlátlan belépés lehetősége a nagy metropoliszokban egyre inkább felértékelődik. Köztes megoldás a földgázzal üzemeltetett buszok, hulladékgyűjtő járművek rendszerbe állítása. Új példa a földgázzal hajtott, Allison váltós Econic járművek Stuttgartban.


Ahogy közismert a közegészségügyi, környezetvédelmi követelmények és a közelgő dízel-korlátozás új megoldásokat követelnek. Ez különösen igaz a nagyvárosi tűzoltójárművekre is. Az egyik megoldás az elektromos járművek beszerzése, ugyanakkor az alternatív üzemanyagokat, mint pl. a földgáz, olcsóbban lehet beszerezni, és a töltőállomások is rendelkezésre állnak már. A Daimler által elvégzett tesztek azt mutatják, hogy a Mercedes Benz Econic NGT járművek nemcsak szilárd anyagot nem bocsátanak ki, de mintegy 23 százalékkal kevesebb széndioxiddal terhelik a környezetet, mint egy Euro 6-os dízel motor.

A bejelentett új példa a hulladékszállításból érkezett.  A németországi Stuttgartban, amely egy folyóvölgy medencéjében helyezkedik el és különösen érzékeny az olyan szennyezésekre, mint a finom szálló por, valamint a dízel motorok által keltett zaj és kipufogógáz. Földgázzal hajtott, Allison váltós Econic járműveket állítanak forgalomba. A 30 új Mercedes-Benz Econic NGT (Natural Gas Technology = földgázzal működtetett) hulladékgyűjtő járművet Allison 3500 automata váltóval szerelik fel. Ráadásul a városban nagy magassági különbségek vannak. A helyi cég az AWS Abfallwirtschaft Stuttgart ügyvezető igazgatója szerint: A földgázzal hajtott motorok jobban működnek, ha Allison Automata váltóval párosítják őket. Nyomatékváltó technológiájuk megtöbbszörözi a motor nyomatékát, jelentősen segítve a jármű indulását és megállását, még meredek lejtőkön is. A nyomatékváltóval, és a magas első áttétellel az Allison 3500 ideális teljesítményt tesz lehetővé.

Az AWS által üzemeltetett hulladékgyűjtő járművekbe az új 7,7 literes Euro 6 M 936 G földgáz meghajtású motor került, mely 222 kW (298LE) teljesítményű. Jelenleg összesen 62 Econic jármű található ebben a flottában – beleértve a 10 darab új Econic NGT modellt is.

Vissza

Ezt a hírt eddig 1415 látogató olvasta.