Híreink

Robbanásveszélyes okostelefonok

2023. január 30. 07:59

Nem mind arany, ami fénylik – ezt a mondást átalakítva azt mondhatjuk, hogy nem minden robbanásbiztosnak mondott okostelefon valóban robbanásbiztos is. Az Európai Unió gyorsriasztási rendszerén (Safety Gate) keresztül a kijelölt magyar hatóság (Budapest Kormányhivatala) ugyanis veszélyes robbanásbiztos okostelefonokról kapott értesítést.


Eszerint a Shenzen Phonemax Technology Co. Ltd. kínai cég által gyártott robbanásbiztos okostelefonok tűz- és robbanásveszélyes gyújtóforrást képviselhetnek, ami robbanáshoz vezethet. Nem is egy termékről, hanem egy termékcsaládról derült ki mindez.

A Phonemax márkájú M1, M2, M3, M1 Pro és M2 Pro típusú robbanásbiztos okostelefonok a „gyújtószikramentes védelem” kialakításának hiánya miatt, komoly égési sérüléseket okozhatnak.

A készülékek nem felelnek meg a robbanásveszélyes környezetben történő használathoz szükséges gyújtószikramentes tervezési követelményeknek.

Okai:

  • a kimenő teljesítmény túl magas,
  • az akkumulátor nincs megfelelően védve, és
  • elégtelenek az elkülönítési távolságok.

Ez növeli a gyulladás kockázatát robbanásveszélyes környezetben.

Így a termék nem felel meg sem az ATEX-irányelv követelményeinek, sem az EN 60079-11 európai szabványnak.

 

Molnár Edit

ATEX tanúsító szervezet 
minőségirányítási megbízott 
technikai szakértő 
auditor
EX-ON Mérnökiroda Kft. Robbanásbiztos Berendezéseket és Védelmi Rendszereket Tanúsító Szervezet mint EU-ban bejelentett szervezet


 

Vissza

Ezt a hírt eddig 555 látogató olvasta.