Híreink

ÉMI vizsgálat – Glasroc® X rendszerek kültérben és beltérben egyaránt

2022. november 28. 07:00

A Glasroc® X építőlemezzel készülő válaszfal tűzállósági határérték vizsgálatát az ÉMI tűzvédelmi laboratóriumában végezték. Ennek alapján a Glasroc® X rendszer eddigi kültéri alkalmazásain túl, mint például a homlokzati vázkitöltő falak, az A1 tűzvédelmi osztályú kültéri álmennyezetek és attikafalak, felhasználási lehetőségét beltérre is kiterjesztették. Mit jelent mindez a gyakorlatban?


Sokrétű alkalmazás

Adódik a kérdés: Milyen tulajdonságokkal rendelkezik a Glasroc® X építőlemez, amelyek lehetővé teszik a sokrétű alkalmazását?

Tűzvédelmi osztálya A1, nem éghető, könnyű, mégis erős és rugalmas. Ez az alap, de a különleges tulajdonság további innovációkat is igényel

  • az építőlemez felületébe üvegszálhálót ágyaztak be, és
  • a penész megtelepedését gátló impregnálást is kapott.
  • A kültéri alkalmazás miatt fontos, hogy rendkívül mérettartó legyen mind hőmérséklet, mind páraváltozás hatására. Ellenáll a csapadéknak, fagynak, napsütésnek, szélnek.
  • Felülete közvetlenül vakolható, de természetesen homlokzati hőszigetelő rendszer fogadására is alkalmas.
  • Vízfelvétele minimális.


Blue Acoustic + Glasroc® X beltéri válaszfal A1 EI 120

Jelmagyarázat:

1.1.5 Blue Acoustic RF gipszkarton

1.16 Glasroc® X építőlemez

2.1.2 Rigiprofil CW 75

2.2.2 Rigiprofil UW 75

3.1 Szigetelő szivacscsík

3.2 Isover Akusto szigetelés

5.1 Vario hézagoló anyag

5.4 Üvegszövet hézagerősítő szalag

CW 75 /125 válaszfal
2 x (Blue Acoustic RF 12,5 + Glasroc ® X 12,5) borítással 75 mm Isover Akusto szigeteléssel

Tűzvédelmi osztály

Tűzállósági határérték

CW-profilok távolsága

Megengedett falmagasság

 

EI [perc]

[cm]

[m]

A1

EI 30

300

7

A1

EI 90

600

5

A1

EI 120

600

4

Tűzgátló válaszfal 7 méterig

Ez sem mindennapi tulajdonság. Ezért is fontos annak tisztázása, hogy mi alapján történik a tűzgátló válaszfal magasságának kiterjesztése?

A vizsgálat 3 méter magas kemencében történt az ÉMI Szentendrei laboratóriumában. A táblázatban szereplő, kiterjesztett falmagasságokat a 2019-től életbe lépett MSZ EN 15254-3:2019 szabvány szerint határoztuk meg.

A szabvány értelmében legfeljebb 12 méter magasságig terjeszthető ki a válaszfal tűzgátlási teljesítménye abban az esetben, ha a legalább 3 méter magasságú minta szabványos (MSZ EN 1364-1 szerinti) bevizsgálása megtörtént, továbbá a szabványban meghatározott helyeken, a profilvázon belső hőelemeket helyeztek el, és az ezeken mért hőmérséklet emelkedése a vizsgálat során nem haladja meg a 180°C-ot.

Mivel a vizsgálati modell tartószerkezete 30 percig nem melegedett 180°C fölé ezért a 30 perces tűzállósági határértékig a válaszfal magassága akár 12 méterre is kiterjeszthető, de a válaszfal állékonysága miatt 7 méterben határoztuk meg a maximális falmagasságot.

Az MSZ EN 15254-3:2019 szabvány ≤ 2 m magassági kiterjesztést enged meg abban az esetben, ha a vizsgálat a túllépési idővel meghosszabbodott, és a szerkezet alakváltozása mindvégig a h/30 érték alatt maradt. EI 90 perces tűzállósági határérték esetén a válaszfal megengedett beépíthető falmagassága 5 méter, mivel a vizsgálat a 10 százalékos túllépési idővel meghosszabbodott, tehát a 99-ik percben a szerkezet alakváltozása, még 100 mm-en belül volt.

Továbbá a szabvány 1 méter magassági kiterjesztést enged meg, amennyiben a szerkezet alakváltozása a h/30 értéket nem haladja meg.  Az EI 120 perc tűzállósági határérték esetén 4 méter a megengedett falmagasság, mivel a vizsgálati modell alakváltozása 120 percig nem haladta meg a megengedett mértéket a 100 mm-t, de a modell 132 percen belül tönkrement (elérte a felmelegedési határállapotot), így nem volt meg a túllépési idő.            

Glasroc® X kültéri álmennyezet A1


Glasroc® X kültéri álmennyezet A1

Hogyan határozzuk meg a kültéri álmennyezetek esetében a profiltávolságokat és a függesztési pontok sűrűségét? – Ez tervezési szempontból fontos kérdés.

  • A szerelő profilok távolsága minden esetben Z = 330 mm.
  • Az X és Y méreteket, a nóniusz függesztők-, valamint a tartóprofilok távolságát, a Kivitelezői Kézikönyv 2022 / 11. fejezetében valamint a Glasroc ® X kiadványban szereplő táblázatok használatával határozhatjuk meg, a beépítés körülményei szerint.

Milyen beépítési körülmények befolyásolják a függesztési raszter kialakítását?

A függesztési raszter kialakítása függ a lehatárolás módjától, a beépítettségi kategóriáktól, valamint az épülő álmennyezet terepszinttől mért magasságától.

A kültéri álmennyezetnél a lehatárolás módja a felületen fellépő szélteher nagyságát befolyásolja, ezért a különböző lehatárolási módokhoz eltérő megengedett maximális függesztési távolságok tartoznak.

  • A: Egy oldalon zárt,
  • B: Két szomszédos oldalon zárt,
  • C: Két szemközti oldalon zárt,
  • D: Három oldalon zárt.

A beépítettségi kategóriák (osztályok) MSZ EN 1991-1-4/2007 szerint: (I.; II.; III.; IV.):

Magyarország területén az alkalmazható beépítettségi kategória általában II. kategóriába sorolható. A Velencei-tó vagy a Balaton közelében I. kategóriába, nagyobb falvak, vidéki kisvárosok III. kategóriába, Budapest és egyéb nagyvárosok belvárosa IV. kategóriába sorolható.


Kültéri felhasználásra alkalmas korrózióvédelemmel ellátott tartószerkezet szükséges

A szerelt homlokzati vázkitöltő falakról és egyéb kültéri alkalmazásokról további információk és vizsgálati eredmények a Glasroc® X kiadványban és a legújabb 2022-ben megjelent Kivitelezői Kézikönyvben szerepelnek.

                                                                

Eőry Emese építőmérnök, termékmenedzser
Saint-Gobain Hungary Kft. - Rigips Divízió
Mobil: +36 30 962 5387
email: emese.eory@saint-gobain.com
www.rigips.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 859 látogató olvasta.