Híreink

Elektromos roller tüze – akár egy tűzijáték

2022. szeptember 01. 08:58

A New York-i tűzoltóság (FDNY) értékelése szerint az elektromos rollerek rendkívül heves, intenzív égése a fő oka annak, hogy szabályozni kell az akkumulátoros elektromos kerékpárok és rollerek lakásokban történő tárolását és 6 darab felett a lakóépületekben külön helyiségben való töltését. Most egy csehországi roller tüzéről készült videó és kép jól mutatja a rollerből és az akkumulátorból kicsapó lángok intenzitását.


Egyes becslések szerint ma Magyarországon 30-40 ezer rollert használhatnak közlekedési eszközként. Ezekkel döntően a nagyobb városokban találkozhatunk, hisz ott az autókkal szemben azonos utat 60-70%-al kevesebb idő alatt tesznek meg, egységnyi útra eső költségük az elektromos robogókénak a 16%-a és az elektromos rollerének mindössze 6%-a. Ezért egyre nagyobb terjedésével kell számolni.

Az is jól látszik, hogy az e mobilitásban előttünk járó országok is keresik a szabályozási és oltástechnikai megoldásokat, ezért érdemes ezeket figyelemmel kísérni.

A közösségi rollerek közterületi parkolására már történtek lépések, de ezek nem tűzvédelmi okok, hanem városképi megfontolások miatt indultak. 

A csehországi Dobruška városában egy elektromos roller égéséről közzétett videón jól látszik a probléma tűzvédelmi vetülete: rendkívüli erővel kicsapó lángok, nagy intenzitású akkumulátor égés. Ha mindez egy zárt térben keletkezik, érthetővé válik a szabályozás szükségessége.a

Forrás: HVG

Vissza

Ezt a hírt eddig 1143 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: