Híreink

Betiltják az e-bicikliket New York „önkormányzati” lakásaiban?

2022. augusztus 24. 13:37

Az amerikai NFPA Journal kész tényként kezeli, hogy a város a saját fenntartású lakóépületeiből kitiltja az elektromos bicikliket és rollereket, kifejezetten tűzvédelmi okokból. Mi áll a tervezett intézkedés hátterében?


Júniusban a New Yorki Épületfenntartó Hatóság (NYCHA) megerősítette, hogy a tűzveszély miatt teljes tiltást vezetne be az elektromos kerékpárokra és rollerekre: a bérlőknek ezek alapján a lakásukba, de még a közös helyiségekbe sem lenne szabad ilyen közlekedőeszközöket bevinniük. A tervezet érthető ellenállásba ütközött, hiszen a kritikusok szerint ezek az eszközök éppen az ilyen lakásokban élők számára jelentenek elérhető alternatívát a gépjárművekhez, vagy akár a tömegközlekedéshez képest. A NYCHA által fenntartott „önkormányzati” lakásokban hivatalosan 340 ezren élnek, bár a szakértők ezt a számot inkább 600 ezerre teszik.

 

A tiltások kiterjesztése

Ami érdekes, hogy a tűzoltóság által felhozott szakmai érvek ellen nem hallani kifogást. A New York-i tűzoltóság (FDNY) szerint az akkumulátoros elektromos kerékpárok és rollerek az idén már több mint 75 tüzet okoztak New Yorkban, s ha a tendencia fennmarad, akkor ebben az évben csaknem 190 elektromos kerékpár vagy e-roller tűz keletkezik a városban. Tavaly 104 ilyen tűzesetről számoltak be, amelyekben négy ember vesztette életét.

Fontos szempont a költségfaktor is: bizonyos helyi és tűzvédelmi előírások miatt a tűzoltóságnak minden e-bicikliket és e-rollereket érintő tűzesethez hazmat-különítményt kell küldeniük, ami jelentős költségtöbbletet jelent. 

Mint kiderült, a fő probléma a töltés és a töltőberendezés, valamint az akkumulátorok minőségével van.

 

Jellemző

  • a túltöltés,
  • a tűzvédelmi szabályok figyelmen kívül hagyása, vagy az ismerethiány,
  • a rossz minőségben gyártott akkumulátorcellák;
  • a lítium-ion akkumulátorok termikus kifutásként leírt kémiai reakciója, amely a gyors tűzterjedésért és a mérgező füst kibocsátásért felelős.
  • Az eloltáshoz nagy mennyiségű vízre van szükség;
  • a sérült cellákban rekedt energia miatt az akkumulátorok napok múlva újra meggyulladhatnak.

 

Városi tűzvédelmi szabályzat módosítása

 

2022 áprilisában a város tűzvédelmi szabályzatát úgy módosították, hogy az megköveteli,

  1. az e-bike és e-robogó töltőberendezései megfeleljenek az Underwriters Laboratories által közzétett szabványoknak, valamint
  2. fokozott tűzvédelmi intézkedéseknek kell megfelelni azokban a helyiségekben, ahol hat vagy több elektromos kerékpárt vagy e-robogót töltenek vagy tárolnak. 

Ezek az ún. fokozott intézkedések magukban foglalják a tűzoltó berendezéseket, az eszközök közötti távolságot, a szabványos elektromos aljzatokat, valamint a tűzálló falakat és ajtókat.

Ezek az intézkedések, azaz a tűzvédelmi szabályzat, a város valamennyi épületére vonatkozik.

Ha az épület tulajdonosa helyet szeretne biztosítani az e-biciklik vagy az e-robogók tárolására és töltésére, akkor ezt az említett szabályok betartásával megteheti.

 

A magánszemélyeket nem korlátozza abban, hogy saját e-bicikliket otthonukban tároljanak vagy töltsenek fel. A mobileszközök tömeges tárolását és töltését viszont a leírt szabályokhoz köti.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 847 látogató olvasta.