Híreink

Erdőtüzek ellen – Mire jó a rescEU?

2022. augusztus 02. 09:22

A rescEU célja az olyan kezelhetetlen helyzetekben való segítségnyújtás, amelyekben a tagállami szinten meglévő eszköztár elegendő a hatékony beavatkozás biztosításához. Az elmúlt években jelentősen megnőtt Európában a kivételesen súlyos erdőtüzek, áradások száma, és ezek komoly gazdasági, környezeti és társadalmi következményekkel jártak. A 2017. és a 2018. évi erdőtüzek után itt van 2022.


Közös válasz

Annak érdekében, hogy az Unió jobban tudjon válaszolni a természeti és az ember okozta katasztrófákra, az 1313/2013/EU határozattal létrehozott uniós polgári védelmi mechanizmus megerősíti a tagállamok és az Unió közötti együttműködést és elősegíti a koordinációt. Az 1313/2013/EU határozat meghatározza a rescEU jogi keretét.

Magát az uniós polgári védelmi mechanizmust 2001-ben hozták létre azzal a céllal, hogy javítsa az EU válaszadási képességét az olyan természeti és ember okozta katasztrófákra, mint például a futótüzek, az áradások, a tengeri szennyezés, a földrengések, a hurrikánok és az ipari balesetek. Ez a tagállamok által felkínált képességen nyugszik. Az EU feladata, hogy összehangolja és kiegészítse a katasztrófák megelőzésére, valamint az azokra való felkészülésre és mentésekre irányuló nemzeti fellépéseket.

 

A rescEU képesség

  1. légi erdőtűzoltás;
  2. nagy teljesítményű szivattyúzás;
  3. városi kutatás és mentés;
  4. tábori kórház és sürgősségi orvosi csoportok.

A rescEU-képességeknek a tagállamok adnak otthont, és az EU bizonyos feltételek mellett társ finanszírozza azokat. 2014–2020 közötti időszakra vonatkozó pénzügyi keret 368,4 millió euró volt.

 

Az erdőtüzek közös, uniós szintű kezelése

Gyakran előfordul, hogy amikor egy erdőtűz léptéke meghaladja az adott ország oltási képességét, az uniós tagországok a szolidaritás jegyében segítséget nyújtanak: tűzoltó repülőgépeket, helikoptereket, földi tűzoltási képességet, humanitárius segélyeket és szakembereket bocsátanak rendelkezésre. Európai szinten az ilyen segítségnyújtás strukturáltan történik. A Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központ (ERCC) az Európai Bizottság központi reagálási egységeként működik. Az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusának egy érintett tagállam általi aktiválásakor az ERCC összehangolja az európai szintű segítségnyújtást, és biztosítja, hogy az hatékony és eredményes módon történjen.

  • A 2019-es nyár folyamán az EU légi járművekből álló átmeneti tűzoltó flottát hozott létre.
  • Az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központját (ERCC), egy tagállami szakértőkből álló, erdőtüzekre szakosodott támogató csapattal bővítették.
  • Az ERCC megosztja az információkat az Európa-szerte előfordul erdőtüzekről.
  • Az EU Kopernikusz műholdas rendszerét használják az erdőtüzek okozta vészhelyzetek feltérképezésére.
  • Az erdőtüzekkel kapcsolatos terepgyakorlatot tartanak.
  • Fokozzák az erdőirtással és erdőpusztulással szembeni uniós fellépést.
  • Cél az európai erdőtűz-információs rendszer világszintű erdőtűzfigyelő-eszközzé való továbbfejlesztése.

 

Néhány példa

2022. július Szlovénia Nova Goricában erdőtűz leküzdésére Horvátországban állomásozó rescEU tartalékból 1 repülőgépet telepítettek.

Súlyos erdőtüzek Portugáliában, Franciaországban és Albániában. Július 13-a óta 2, az országban működő tűzoltó repülőgép mozgósítását segítette Olaszországból Portugáliába. Ez a Spanyolországból Portugáliában a múlt hétvégén már kiküldött segítségen felül jött. A görög rescEU flotta 2 tűzoltógépét is mozgósította Franciaország segítségére. Július 14-én és 15-én Görögországból további 2 tűzoltógépet telepítettek Albániába.

Portugália középső részén dúló erdőtüzek miatt 2 Canadair tűzoltó repülőgépet mozgósítottak a spanyolországi rescEU flottájából.

Ezenkívül Portugália július 8-án aktiválta az EU Copernicus Emergency Mapping szolgáltatását az Ourém község Leiria és Santarem körzeteit sújtó erdőtüzek miatt. Ezek a térképek támogatják a tüzek hatásának és kárainak felmérését.

 

Jövőbeli célok

A rescEU kezdeti időszaka 2025-ig tart. Ezt követően a cél további képességekkel és eszközökkel képes legyen reagálni a különféle katasztrófákra, ideértve az egészségügyi veszélyhelyzet, valamint a biológiai, radiológiai, vegyi és a nukleáris incidenseket is. A rescEU tovább erősíti az EU katasztrófa-megelőzési, valamint a katasztrófákra való felkészülési és reakcióképességét is. Egy szolidaritáson alapuló Unióban ez biztosítja, hogy egyetlen ország se maradjon egyedül a nehéz helyzetekben.

 

További cikkeink a témában:

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 876 látogató olvasta.