Híreink

RTE PS 2 – akkus áramfejlesztő a Rosenbauertől

2022. május 13. 07:30

Bizonyos helyzetekben – például beltéri beavatkozások esetén – szükség lehet egy károsanyag-kibocsátás nélkül működő, csendes, kompakt áramfejlesztőre, ami a tipikus tűzoltó eszközöket megbízhatóan látja el árammal. Van létjogosultsága egy akkumulátoros áramfejlesztőnek a beavatkozásoknál?


Az akkumulátoros, elektromos megoldások megállíthatatlanul terjednek szinte minden téren, így nem meglepő, hogy a tűzoltósági áramfejlesztők között is megjelentek – tulajdonképpen a szerverek, vagy a kritikus infrastruktúra területéről már jól ismert szünetmentes áramforrások távoli rokonaként is tekinthetünk rájuk. De vajon mennyi létjogosultsága van egy elektromos árammal tölthető áramfejlesztőnek a benzines megoldások mellett? Nem fából vaskarika ez?

 

Több töltési megoldás, kimeneti és bemeneti oldalon is

Ami biztos: az RTE PS 2-ről nem spórolták le a töltési megoldásokat – sem a kimeneti, sem a bemeneti oldalon. Az áramfejlesztő 2 kWh-s akkumulátorcsomagja feltölthető szivargyújtó-csatlakozón keresztül (kb. 20 óra 12 V, és 10 óra 24 V esetén), amivel bizonyos értelemben hagyományos benzines áramfejlesztőt csinálhatunk belőle. Hálózati feszültségről kb. 5 óra a töltési idő. Ennél sokkal érdekesebb viszont az opcionálisan megrendelhető napelemtáblákkal történő töltés. Mindegyik napelem teljesítménye max. 200 W, így két napelem segítségével – megfelelő napsütéses időben – elérhető az 5 órás feltöltési ciklus, sőt, ez le is rövidíthető legfeljebb 3 órára (a napelemes töltőteljesítmény felső határa 700 W).

Ami a kimeneti oldalt illeti, a mérnökök itt sem fukarkodtak. Van itt két vezeték nélküli töltőrész például okostelefonok feltöltéséhez, szabvány szivargyújtó töltőaljzattal, 3 DV-kimenettel (egy 12 V / 25 A és két 12 V / 3 A), egy USB-C port (Power Delivery szabvány szerint, 60 W), 4 USB-A aljzat (15 W), valamint két dugvillás aljzat 2000 W, max 230 V / 8 A).

 

Meddig működik?

A kipufogógáz-mentes és halk működés nem sokat ér, ha egy áramfejlesztő nem képes elég ideig árammal ellátni az épp bevetni kívánt eszközt. A Rosenbauer megadott néhány tipikus eszközt és a hozzá tartozó maximális működési időket:

  • Nagy teljesítményű ventilátor: 1300 W, 1 óra 32 perc
  • Búvárszivattyú, 1900 W, 1 óra 3 perc
  • LED-fényárbóc: 50 W, 40 óra
  • Átlagos feszítő-vágó: 1500 W, 1 óra 20 perc
  • Fúrókalapács: 1050 W, 1 óra 54 perc

A 31 kilós áramfejlesztő tehát jó alternatíva lehet, ha kompakt, csendes, könnyen kezelhető és sokoldalú eszközre van szükség, amely működés közben nem bocsát ki káros anyagot. A  kerekek és húzófogantyú segítségével könnyedén navigálhatunk vele egyenes terepen (nagyjából, mint egy gurulós bőrönddel), de szállítható két beépített fogantyúval is, ami kesztyűben is jól megragadható.

A RTE PS 2 magyarországi forgalmazója a HESZTIA Kft.

Vissza

Ezt a hírt eddig 967 látogató olvasta.