Híreink

Luxusautók égnek az óceánon – tűzoltás és elektromos akkumulátorok

2022. február 21. 15:38

A korábban felvetett tárolási kérdések (nyitott többszintes garázsban, mélygarázsban) nagyon drasztikusan vetődtek fel az óceánon, ahol az Azori szigetek közelében, egy 200 méter hosszúságú hajón közel 4 ezer luxusautó ég. Köztük szép számmal elektromos meghajtásúak is. Nehéz feladat lesz a tűzoltás.


Kicsit sok egyszerre

Még 16-án, szerdán gyulladt ki az Azori-szigetek közelében a Felicity Ace nevű hajó. A körülbelül 200 méter hosszú teherszállítón csaknem 4000 különböző VW márkájú járművet vittek volna az USA-ba. Nem akármilyen rakományról van szó! 1100 Porsche, 186 Bentley, Lamborghini, Audi és számos VW ID elektromos modell képezi a rakományt. A 22 fős legénységet a portugál légierő lemenekítette az égő hajóról.


A Felicity Ace egy korábbi képen

A tűz méretét jelzi, hogy a Setúbal járőrhajó legénysége által vasárnap a Twitteren közzétett videofelvételek szerint sűrű füst száll fel az orrtól a tatig a 200 méter hosszú teherhajó felett. A hajótest helyenként már megolvadt. Az elektromos autók lítium-ion akkumulátorai is szították a tüzet.

A hajó nagy mennyiségű üzemanyagot tankolt fel az útra, s a legutóbbi észlelések szerint a tűz a tartályok felé terjedt.

Közben a legújabb észlelések szerint a tűz veszített intenzitásából. Szakértők szerint ez annak tulajdonítható, hogy az éghető anyagok jó része megsemmisült.

 

Mentés és tűzoltás

Ezzel egyidejűleg egyik sem egyszerű feladat. A Boskalis SMIT Salvage egy 16 tagú tűzoltó csapatot küldött az Azori-szigetekre, miközben Gibraltárból és Hollandiából nagy felszereléseket és három vontatóhajót indítottak útnak, hogy segítsenek a tűzoltásban. A nehézséget az okozza, hogy az óceánjáró vontatók várhatóan csak szerdán, február 23-án érik el az autószállítót. A terv eredetileg az volt, hogy bevontatva egy kikötőben oltsák el az égő hajót. Tetézi a bajt, hogy a legközelebbi kikötő az Azori-szigeteken szóba sem jöhet, mert az égő teherszállító túl nagy ahhoz, hogy oda bevontassák. Ugyanakkor a hajó enyhe dőlésszögű, így előfordulhat, hogy mérgező anyagok kerülnek a tengerbe. Ezért a Smit holland mentőcég péntek óta a hajó közelében tartózkodó szakemberei a nyílt tengeri tűz oltásával igyekeznek a tüzet a lehető leggyorsabban megfékezni. Ez a hajó mérete és a sok elektromos autó miatt sem lesz könnyű vállalkozás.

A nagy mértékű környezetszennyezés veszélye miatt pedig vízzel eloltással is csak módjával lehet beavatkozni.

A tűz megfékezése után a teherszállítót mindenképpen Európába vagy a Bahamákra kell vontatni.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1395 látogató olvasta.