Híreink

Halmozódó tűzbiztonsági problémák a raktárakban – mi a megoldás?

2021. szeptember 24. 07:30

A raktározási ágazat gyors ütemben változik, ami rendkívül nagy kihívások elé állítja a vállalatok tűzbiztonsággal foglalkozó szakértőit. Mi lehet a megoldás az egyre komplexebbé váló raktárak tűzbiztonsági tervezésére?


Halmozódó áruk, halmozódó problémák

A raktárak szerepe, felépítése folyamatosan változik, ez az átalakulás pedig csak felgyorsult a járvány alatt: már nem egyszerűen tárolóhelyiségekről van szó. Érdemesebb az egyre bonyolultabbá váló logisztikai ellátóhálózatok szíveként tekinteni rájuk, ahol a magas fokú automatizálás és a felgyorsult áruforgalom miatt akár óráról órára változó, tűzbiztonsági szempontból nehezen kezelhető helyzettel állnak szemben a szakértők.

Az alsó szinten keletkező tüzek, a tágas, nyílt tereken szétoszló füst gyakran megnehezíti a hagyományos, mennyezet közelében vagy akár a mennyezeten elhelyezett érzékelők dolgát, ezáltal a tűzjelzés nem mindig valósul meg a tűz korai szakaszában. Ráadásul a tagolt terekben a fűtési, szellőztető és légkondicionáló (HVAC) berendezések, a természetes szellőztetés, vagy a rossz szigetelés miatt létrejövő meleglevegő-rétegek elterelhetik a füstöt úgy, hogy az egyáltalán nem éri el az érzékelőt. Mindez párosul a helyiségek magas raktározás miatti tagoltságával, amik tovább rontják az érzékelők hatásfokát.

Ami a tüzeket illeti, a probléma igen kiterjedt. Az USA Tűzvédelmi Szövetsége (NFPA) adatai szerint csak 2018-ban 27 ezer tűz keletkezett különféle raktárakban; és ahogyan az a Védelem október elején megjelenő, idei 5. lapszámának 56. oldalán is olvasható, a statisztikák alapján a sprinklerfejek hatékonysága hatnál több fej esetén 78-80% köré csökken.

A téves jelzések száma Magyarországon tíz éves viszonylatban emelkedő tendenciát mutat: csak 2020-ban 18 855 ilyen jelzést regisztráltak hazánkban (lásd: Védelem 2021/2. szám, 51-52. old.), ami 3%-os emelkedés az előző évihez képest. Ráadásul A téves jelzések az összes vonulás 24,38%-ért voltak felelősek tavaly.

Mi mindebből a tanulság? Mivel a megfelelő tűzjelzés kérdése kulcsfontosságú lehet, egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a fejlett érzékelők, a hangalapú riasztóberendezések és a személyre szabott megoldások.

 

Személyre szabott rendszerek

A Honeywell évtizedek óta személyre szabott tűzvédelmi és biztonsági rendszereket fejleszt. A szakértők tudják, hogy milyen fontos a raktárakban a korai tűzjelzés, mind az élet-, mint pedig a vagyonvédelem szempontjából. Ezért a Honeywell által fejlesztett tűzvédelmi megoldások bármilyen méretű és tagoltságú létesítmény esetén pontosan az igényeknek megfelelően konfigurálható, és fokozza a biztonságot tűz- és hangriasztások, valamint speciális biztonsági megoldások alkalmazásával.

Ahhoz, hogy az ilyen bonyolult rendszerek megbízhatóan működjenek, megfelelő rendszerkomponensek, illetve az elméleti és gyakorlati kérdések beható ismerete szükségesek. A megfelelő füstjelző kiválasztása során például fontos szempont az aktiválási időtartam – ezt azonban az érzékelő érzékenysége befolyásolja, ami minél magasabb, annál alacsonyabb koncentrációjú füstöt fog érzékelni, és riasztást kiváltani. Az egyes füstjelzők érzékenysége típusonként jelentősen eltérhet – a megfelelő rendszer kiválasztása tehát kulcsfontosságú a biztonsághoz.

Éppen ezért a Honeywell a mérnöki szemléletű, teljesítményalapú tervezést (ún. PBD) javasol, amely segítségével az adott raktárkörnyezethez igazított, kifejezetten az egyedi igényeknek megfelelő rendszer tervezhető. A tervezés során a komplex tűzérzékelő rendszerek – az igények alapján legjobb típusú és megfelelő távolságra elhelyezett érzékelők – és a kockázatoknak leginkább megfelelő oltóberendezések lesznek kiválasztva, az esetleg szükséges kiegészítő biztonsági alrendszerekkel (pl. beléptetők vagy CCTV).

 

Hozzáférés a szakértőkhöz

Annak érdekében, hogy a szaktudás mindenki számára hozzáférhető legyen, a Honeywell létrehozott egy online, kifejezetten a raktározási ágazatra összpontosító eseményt, amelynek célja, hogy elmagyarázza, mit kell figyelembe venni egy teljes körű tűzvédelmi megoldás megvalósításakor. A Honeywell Beyond program részét képező szeminárium ágazatspecifikus útmutatást, elemzést és betekintést nyújt a lehető legjobb megoldásokról.

További információkért keresse fel a www.hls-austria.com címet, és/vagy iratkozzon fel hírlevelünkre az alább QR-kód használatával.

 

Szalay Szilárd
Honeywell Kft. 1139 Budapest, Petneházy u. 2-4.
Mobil: +36 30 723 2709 | Tel .: +36 1 451 4300
szilard.szalay@honeywell.com

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1405 látogató olvasta.