Híreink

Nagy méretű tűztesztek – a faépületek ellenállnak a helyiségek tüzének

2021. július 27. 07:30

Mennyire biztonságosak a többszintes faépületek tűz esetén? Az OTSZ 4 szintig feltételekkel lehetővé teszi a faanyagú tartószerkezetek alkalmazását. A TIMpuls kutatási projekt keretében több német egyetem együtt vizsgálta a kérdést 2020-2021-ben. A tűzvizsgálatok azt mutatták, hogy ha bizonyos építési módszereket követnek, akkor a magas faépületek képesek az egyes lakásokban keletkezett teljes tüzet is biztonsággal elviselni.


Tűzkísérlet – a faépület biztonsága megegyezik a vasbetonéval (Fabian Vogl / TUM)

 

A fa, mint építőanyag iránti igény növekszik. A többszintes faépületek biztonságos építésének azonban tűzvédelmi szempontból jelenleg csak hiányos szabályai vannak. A hazai OTSZ 4 szintig feltételekkel (tűzvédelmi osztálya min. D-s2, d0 és szerkezeti kapcsolatok, tűzállóság, homlokzati tűzterjedés) teszi lehetővé.

Négy német intézet kutatói a biztonságos építés szabályait kutatják a TIMpuls projektben.

A cél, hogy a magasépület Németországi határáig, azaz 22 méterig meghatározzák az építés tűzvédelmi részletkövetelményeit. Ennek érdekében nagyméretű tűzpróbákat hajtottak végre a müncheni egyetemen, konkrétan az egyetem üzemi tűzoltóságán. (Ebből számunkra az is hír, hogy van nekik ilyen.)

Az 1:1 méretarányú épületekben valódi tűzterhelésű lakásokat szimuláltak, sok könyvvel és berendezéssel. A vizsgálatok során különféle faépítési módszereket és tűzvédelmi intézkedéseket vettek figyelembe. Például a tömör fa falak és a mennyezet burkolata gipszkartonnal vagy a fa panelszerkezet, amelyben a szigetelőanyagot a fa bordák közé helyezik. Ezekkel tűzvédelmi szempontból a vasbeton vagy téglafalazat megfelelője érhető el, a kiviteltől függően.

 

Látható fafelületek

Az első referencia teszt során a tűzkísérletben szereplő helyiség falát és mennyezetét is két 25 mm vastag gipszkartonnal burkolták. Miután az épület berendezését szimuláló, szabványos lécrakatot elégették, a tűz kialudt. Vagyis a tűz úgy viselkedett, mint egy nem éghető építőanyagokból készült épületben, amelyben a tűznek önmagában kell kialudnia, miután a házban lévő berendezés, mint tűzterhelés kiégett. Mivel a faépületekben élő emberek többsége legalább egy látható falat vagy mennyezetet szeretne a lakásában látni, ezért a vizsgálat következő lépése: hogy ellenőrizzék, mennyi látható fa megengedett?

Ehhez négy további kísérlet végeztek:

  1. látható fa mennyezet, az összes fal 18 mm-es vakolattal van bevonva,
  2. falemez mennyezet, két szemközti tömör fa fal laminált fából és két burkolt fa panel fal,
  3. látható tömör mennyezet és négy fa panelszerkezetes fal 36 mm-es gipszkarton fal
  4. egy szoba látható ragasztott mennyezettel, látható rétegelt fafallal és három faburkolattal ellátott falemezzel.

 

A tűzterhelés és a mérőpontok (Fabian Vogl / TUM)

 

400 mérőpont az épületben

Körülbelül 400 mérőhelyet telepítettek a vizsgálat alá vont helyiségekben. A mérőelemek lehetővé tették, hogy pontosan nyomon kövessék még a fal különböző mélységeiben kialakult hőmérsékletet is. Ezen kívül a telepített áramlásérzékelők is sokat elmondtak a lángképről és a felszabaduló energiáról.

Ezzel megteremthetik a szabályozás alapját azáltal, hogy bemutatják azokat a keretfeltételeket, amelyek mellett a fa biztonságosan felhasználható. Ilyen feltételek mellett a faépület teherbírása kétórás teljes tűz után is megmarad.

Ezen kívül hatalmas mennyiségű adatot gyűjtöttek össze, amelyek nemcsak a faépületek tűzvédelmének értékelésében segítenek, hanem tudományos betekintést nyújtanak a tűz lefolyásába is.

 

Forrás

Technische Universität Braunschweig
Institut für Baustoffe, Massivbau und Brandschutz (iBMB)
www.ibmb.tu-braunschweig.de

Technische Universität München
Lehrstuhl für Holzbau und Baukonstruktion
www.tum.de

Hochschule Magdeburg-Stendal
www.hs-magdeburg.de

Institut für Brand- und Katastrophenschutz
www.ibk-heyrothsberge.sachsen-anhalt.de

Feuertrutz.de

Vissza

Ezt a hírt eddig 1311 látogató olvasta.