Híreink

HILTI Moduláris Tűzvédelmi Kábelátvezető Rendszer

2021. július 23. 07:30

A tűzgátló falakon a kábelek tűzvédelmi szempontból biztonságos átvezetésénél az építés alatti biztonság és az építést követő átalakítás, majd a meglévő átvezetések karbantartása jelent komoly kihívást. Ezek kiküszöbölésében jelent eredeti innovációt a Hilti moduláris kábelátvezető rendszere. Hogyan épül fel? Mit jelent a tervezésben és a kivitelezésben?


Mitől moduláris?

A Hilti régi szereplője az építőipari piacnak. 1941-es liechtensteini megalakulása óta folyamatosan új, innovatív építőipari termékekkel, termékcsoportokkal bővíti portfólióját. Az innovációk sorának köszönhetően élenjáró technológiai megoldások sora került ki fejlesztőmérnökeitől. Erre a kutatási és építőipari tapasztalati bázisra építve 1990-es évek elején vette fel a passzív tűzgátlási termékeket a palettára és a Hilti védjegyévé vált kiváló minőségben forgalmazza az azóta egyre szélesebb termékcsoportot.

Ezek közül az egyik fejlesztési újdonság a CFS-T Cable Transit System névre keresztelt moduláris kábelátvezető rendszer 2011-ben került először forgalomba. Abból a felismerésből született, hogy a folyamatosan változó igényekre iparszerű kialakítású és folyamatosan biztonságos legyen.  A rendszer modularitását az adja, hogy

  • mindig az adott körülményekhez igazítható,
  • tetszőleges számú kábel átvezetés kialakítása lehetséges, továbbá
  • a beépítés után átalakítható, módosítható, szükség esetén további kábelek átvezetését teszi lehetővé.

Az így létrehozott átvezetésekkel az Európai Unióban elfogadott legmagasabb szintű ETA bevizsgálásban foglaltaknak megfelelően EI 180-as tűzállósági határérték biztosítható födém-és faláttörésekben egyaránt. Vagyis tűzhatás esetén 1,5 óráig megőrzi integritását és szigetelőképességét.


 

A rendszert előszeretettel használják különféle offshore építményeknél, de onshore épületek esetén is számos esetben jelentkeznek az előnyei.

Jellemző alkalmazási területei az ipari létesítmények, energetikai létesítmények, szerver parkok, ahol a kábelek száma gyakran változhat, emiatt a tűzvédelmi átvezetések megbontása és módosítása sokszor szükségszerű.

 

Nem csak tűzvédelmi lezárásra!

Ami az innovációban ugyancsak jelentős előrelépés, hogy komplex feladatokra is alkalmas, mivel a Hilti Cable Transit rendszer nem csupán tűzvédelmi lezárást biztosít. Olyan tulajdonságokkal ruházták fel, amelyek, mátrixszerű kiválasztásával hely-specifikus biztonsági megoldásokra lesz képes a tervező.

Számos esetben lehet érdekes az adott átvezetés vízzárásának biztosítása, például föld alatti átvezetéseknél a talajvíz elleni védelem miatt. A Hilti Cable Transit System 4,5 bar víznyomás ellen biztosít védelmet.

A Hilti Cable Transit System légmentesen zárt védelmet biztosít 3 bar nyomásig. Por behatolás elleni teljes védelem (IP 6x).

Az ASTM G21 szabvány által meghatározott eljárás alapján 0-s érték, azaz teljes gomba-és penész elleni védelmet nyújt.

Az EMC (Electromagnetic compatibility) jelű termékek elektromágneses sugárzás elleni védelmet nyújtanak az átvezetéssel elválasztott érzékeny eszközök számára.

Földrengésbiztos megoldás. Tesztekkel alátámasztott földrengés allati és földrengés utáni kiváló füsttel szembeni védelem és tűzteherrel szembeni ellenállás.

Robbanásveszélyes környezetben történő kábelátvezetésekre is alkalmazható. ATEX minősítés 42 bar robbanó teherre.  

 

Öt elemből összeállítható

A Hilti Cable Transit System tehát komplex védelmet nyújt. A rendszer számos eleme közül a megfelelő kiválasztásához szükség van azonban némi termékismeretre.

Egy általános átvezetés az alábbi öt elemből és ezek különféle variációiból épül fel:

1. Négyszögű keretek:
5mm vastag acélból készült keretek az átvezetés vázának biztosításához. Számos méretben a kábelek számától függően. Tűzihorganyzott felületi bevonattal a korrózióvédelmi szempontok figyelembe vételével. Nem csupán betonban illetve falazatban történő alkalmazásra, de acél szerkezetbe történő hegesztésre is kaphatóak keretek.

2. Kör keretek:
Kör keresztmetszetű áttörésekhez. 50 mm átmérőtől 200 mm átmérőig.

3. Átvezető modulok:
Az átvezetendő kábelek egyszerű, gyors elhelyezése a moduláris rendszerben a megfelelő átvezető modullal, mely 7 különböző típus 3-99 mm-ig teszi lehetővé a vezetékek átvezetését.

4. Réteg elválasztó lemez:
Az egyes átvezető modul rétegeket szeparálására szolgáló elem, mely a rendszer stabilitásának is fontos részét képezi.

5. Ék elem:
A megfelelő tömörség kialakításához nélkülözhetetlen elem, mely a beépítés során nyomás átadásával lezárja az átvezetést.

 

Szoftveres tervezési támogatás

Természetesen az átvezetések pontos kialakítása már a tervezési fázisban meghatározandó. A Hilti saját fejlesztésű PROFIS szoftvercsaládja támogatást biztosít a tervező mérnök kollégáknak a rögzítéstechnika, épületgépészeti szerelőrendszer, betonacél detektálás és számos egyéb terület mellett a Hilti Cable Transit kábelátvezetések területén is.

A Hilti PROFIS Cable Transit szoftverrel egyszerűen és gyorsan megtervezhető az adott körülményeknek megfelelő átvezetés. A szoftver használatával kapcsolatban a Hilti mérnök csapata áll az ügyfeleink rendelkezésére telefonon, e-mailben, vagy akár személyesen is egy konkrét projekt kapcsán, de általános termék, illetve szoftver oktatás apropóján is.

 

Kivitelezés

Az innovatív megoldásoknak köszönhetően a Hilti Cable Transit System beépítése szintén gyorsan és egyszerűen megvalósítható. Könnyen meghatározható, hogy a 7 átvezető modul típusból melyikre van szükség. Egy adott modul több átmérőhöz is alkalmazható.

Ami különösen nagy segítség, hogy a Hilti Cable Transit Systemmel a fej feletti szerelés is kényelmesen végezhető. A beépítendő elemek mellett minden szereléshez szükséges anyag, kiegészítő szerszám a Hilti magas színvonalú logisztikai szolgáltatásának köszönhetően közvetlenül a munkaterültre rendelhető.

A Hilti a kivitelezés során is teljes körű támogatást nyújt az ügyfeleknek. Az egész országot lefedő műszaki szaktanácsadói és területi mérnöki csapat helyszíni termékoktatást és műszaki támogatást nyújt a projekt bármely életszakaszában.

Számos külföldi projekten alkalmazták sikeresen a Hilti Cable Transit Systemet, olyan beruházásokon, mint:

  • Sanmen atomerőmű (Kína, 2012)
  • Thi Vai LPG gáztározó (Vietnám, 2012)
  • Chevron olajfinomító (USA, 2012)
  • Sabic Ibn Rushd PET üzem (Szaud-Arábia, 2014)

Magyarországon sikeresen a Visontai Búzafeldolgozó üzemben került beépítésre 2018-ban.


Hazai alkalmazás – Visontai búzafeldolgozó üzem

 

Gábor Szabolcs termékmenedzser
Szerelőrendszer, Tűzgátlás, Csavartechnika, Méréstechnika
Hilti (Hungária) Szolgáltató Kft., Budapest
szabolcs.gabor@hilti.com
www.hilti.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1110 látogató olvasta.