Híreink

Fuldokló mentése – drónnal?

2021. június 11. 07:30

A Kölni Alkalmazott Tudományok Egyetemén egy újszerű mentési projekt fejlesztése indult el. A cél: drónalapú fuldoklómentő rendszer létrehozása.


A fejlesztés azon a felismerésen alapul, hogy Németországban a vízbefulladásos halálesetek jelentős része olyan élővizekben történik, ahol nincs állandó (például úszómesteri) felügyelet, és egy képesítés nélküli mentési kísérlet gyakran még a segítőt is veszélybe sodorja. A fejlesztésért felelős csoport ezért egy újszerű koncepciót dolgozott ki, amelynek lényege: egy robusztus drón juttatna el egy segédeszközt (például egy mentőövet) a fuldoklóhoz, hogy ezzel is időt lehessen nyerni, amíg a profi segítség megérkezik. 

Az elképzelés szerint a megfelelő helyekre telepített hangárakból felszálló drónokat okostelefonos alkalmazáson keresztül akár járókelők is elindíthatják, megadva a helyet és a veszélyhelyzet típusát. A bevetésirányítás és a drón között létrejövő távoli kapcsolat lehetővé teszi a jármű irányítását, de akár a kommunikációt is a beépített mikrofonon keresztül.

Az egyetem első feladata – a Német Életmentő Társasággal és a tűzoltósággal együttműködve – egy drónalapú mentőrendszer előfeltételeinek meghatározása. A projekt a Gazdasági és Energiaügyi Minisztérium támogatásával, előreláthatólag két évig zajlik.

A FireWorld.at nyomán

Vissza

Ezt a hírt eddig 1173 látogató olvasta.