Híreink

Januári szabványok – Tűzállósági vizsgálatok magyarul

2021. január 18. 08:49

Január elsején 141 szabvány változás történt. 114 új szabvány jelent meg, 16-ot visszavontak, 7-et magyar nyelven adtak közre és 4-et helyesbítettek. Igazából egy szabványt találtunk, ez viszont nagyon fontos! Az egészségügyi létesítmények kiürítés tervezésével foglalkozók figyelmét pedig a lépcsőfelvonókra hívjuk fel.


Új szabvány

11 Egészségügy

  • MSZ EN 81-40:2021 Felvonók szerkezetének és beépítésének biztonsági előírásai. Különleges személy- és teherfelvonók. 40. rész: Lépcsőfelvonók és ferdepályás emelőlapok mozgáskorlátozott személyek számára

Magyar nyelven megjelent

  • MSZ EN 1363-1:2020 Tűzállósági vizsgálatok. 1. rész: Általános követelmények

Ez a szabvány 2020. május elsején jelent meg angol nyelven. Fire resistance tests. Part 1: General requirements címen.

Mostantól magyarul is olvashatjuk.

  • A MSZ EN 1363-1:2020 szabvány általános alapelveket állapít meg a szabványos tűzhatásnak kitett különböző építményszerkezeti elemek tűzállóságának meghatározására.
  • A speciális követelményeknek megfelelő alternatív és kiegészítő eljárásokat az EN 1363-2 tartalmazza.

Az alapelv, amelyet minden tűzállósági vizsgálattal kapcsolatos európai szabvány követ az, hogy ahol a vizsgálati szempontok és eljárások az összes egyedi vizsgálati módszer esetén közösek (pl. a hőmérséklet/idő görbe), ott azokat ez a vizsgálati módszer írja le.

Az általános alapelv sok egyedi vizsgálati módszerben közös, de a részletek a vizsgált elemnek megfelelően változnak (pl. a tűzhatásnak nem kitett oldal hőmérsékletének mérése).

Ha bizonyos vizsgálati szempontok egyediek egy egyedi vizsgálati módszerben (pl. a tűzgátló csappantyúk szivárgási vizsgálata), akkor arról nincsenek részletek MSZ EN 1363-1:2020 szabványban. A kapott vizsgálati eredmények közvetlenül alkalmazhatók más hasonló elemekre vagy a vizsgált elem változataira. Annak a mértékét, ameddig ez megengedhető, a vizsgálati eredmény közvetlen alkalmazási területe határozza meg.

A közvetlen és a kiterjesztett alkalmazásra vonatkozó további megfontolásokat az A melléklet tartalmazza.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1275 látogató olvasta.