Híreink

A faépítészet reneszánsza – Hogyan védjük a tűz ellen a faszerkezeteket?

2020. október 26. 07:00

A fa a legősibb építőanyag, éghetősége miatt sokáig mellőzték. Mára nagyot fordult a világ: már több emeletes faház épül, újra reneszánszát éli a fa, ami élenjáró környezetvédelmi megoldás is. Nincs szükség külső energiára, újrahasznosítható, ragasztható, hajlítható. De hogyan lehet korszerű módon megvédeni a tűztől?


Hogyan változott a legősibb építőanyag?

A rönkházak is újra épülnek, de a fa ma már ezernyi alakban (funér, OSB lap, rétegragasztott fapanel) kapható modern építőanyag, amely a vasbeton szerkezetekkel szemben az üvegházhatású gáz kibocsátásában és a környezetvédelemben verhetetlen, közben szép felületet biztosít, jó a nyomószilárdsága és kiváló a hajlítószilárdsága, a hőszigetelő és hangcsillapító képessége is. Egyre nagyobb fesztávok és többemeletes házak épülnek fából. A fa égési tulajdonságai nem változtak. Tűzesetnél a fából kipárolgó éghető gázok gyulladnak meg és ezek segítik elő a tűz terjedését. Ez határozza meg a fa mint építőanyag tűzvédelmi osztályát. Az égés közben, a fa szenesedése miatt pedig csökken a tartószerkezetek keresztmetszete, ami csökkenti a teherbíró képességét, vagyis a tűzállósági teljesítményét.

A fa gázai égnek (tűzvédelmi osztály Szenesedése csökkenti a teherbírást (tűzállósági teljesítmény)

 

Ezek javítására régóta szolgálnak az égéskésleltető anyagok. Itt azonban jelentős fejlődés tanúi lehetünk.

 

Tűzvédelmi osztálya – csúcsteljesítmény  

Alapesetben a fa tűzvédelmi osztálya D-s2, d0, a korszerű égéskésleltető anyagokkal a tűzvédelmi osztály B-s1, d0-ra változtatható. Ez ma a csúcs!

Égéskésleltetőként és a tűzállósági teljesítmény javítására is hatékony megoldást kínál a Promat PROMADUR® típusú, hő hatására habosodó, oldószermentes, szintetikus gyanta alapú beltéri átlátszó bevonata. Ez a láthatatlan védelem tűz esetén egy védő-szigetelő réteget hoz létre, amely védi a faszerkezetet a levegővel való érintkezéstől, így csökkenti az éghetőséget és lassítja az energiaátadást, ezáltal növeli a tűzállósági teljesítményt. Ráadásul a PROMADUR® formaldehid-mentes és alacsony illékony szervesanyag-tartalmának köszönhetően (VOC < 1 g/l) környezetbarát.

  • A tűzvédelmi osztály B-s1, d0-ra történő javítása már 300 g/m2 PROMADUR® alkalmazásával elérhető.
  • A száradási idő kb. +20°C hőmérséklet és a levegő kb. 65% relatív páratartalma esetén, rétegenként 24 óra. Egy rétegben maximum 500 g/m2 anyag vihető fel.
  • A PROMADUR® legfeljebb 85% relatív páratartalomig alkalmazható PROMADUR® Top-Coat fedőbevonattal, beltérben.
  • Kültéri (tartósan fagyveszélyes) környezetben az anyag nem használható.

A vonatkozó szabványok (MSZ EN 11925-2, MSZ EN 13823, MSZ EN 13501-1) előírásai miatt, minden „égéskésleltető” alkalmazásakor figyelembe kell venni a védett faszerkezet eredeti tűzvédelmi osztályát, legkisebb előírt vastagságát és testsűrűségét!

Ezek a PROMADUR® esetében D, d ≥ 9 mm és ρ ≥ 338 kg/m3.

 

Látható tehát, hogy a tűzvédelmi osztály javítása ezzel a korszerű anyaggal viszonylag egyszerű feladat. Ennél sokkal különlegesebb funkció a tűzállósági teljesítmény javítása. Ez a teherhordó faszerkezeteknél, a szenesedési sebesség, azaz a teherbíró keresztmetszet fogyási sebességének csökkenését jelenti. Erre a következő cikkben térünk ki.

 

Bármilyen szakmai segítség, tervezési kérdés vagy minták igénylése esetén a Promat mérnök szaktanácsadói állnak rendelkezésre.

 

Marlovits Gábor műszaki és értékesítési szakértő
30-343-2572
gabor.marlovits@etexgroup.com

Várady-Szabó András műszaki és értékesítési szakértő
30-541-8316
andras.szabo@etexgroup.com

 

Forgalmazó

M.L.S. Magyarország Kft.
2310 Szigetszentmiklós, Sellő u. 8.
tel.: +36 20 555 0737
fax: +36 24 525 420
email: csatlovszky@mls.hu
web: www.mls.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1645 látogató olvasta.