Híreink

Vízköddel oltó berendezés az erdő- és gépjárműtüzek ellen

2020. július 13. 07:36

A járműfejlesztés eredményeként az új VW Amarok gyorsbeavatkozók közül huszonhéten a német Oertzen GmbH által gyártott HDL 200 típusú vízköddel oltó berendezés biztosítja az oltástechnikát. De miért ezt málházták fel? Mit tud a berendezés, és miért illeszkedik a gyorsbeavatkozó felszerelésbe?


A BM Heros által készre gyártott VW Amarok gyorsbeavatkozókon egy OERTZEN HDL 200 típusú nagynyomású vízköddel oltó biztosítja az oltási kapacitást. Soros dugattyús szivattyúját egy négyütemű 9,6 KW-os BRIGGS&STRATTON típusú V motor hajtja. A nagynyomású oltóberendezés, akár 200 bar nyomással, porlasztott vizet képes előállítani és kilövellni.


 

Miért hatékony a vízködös oltás?

Röviden azért, mert

  • 1 liter víz a tűztérben több, mint 1,5 m3 gőzzé alakul, amely kiszhorítja az oxigént az égéstérből, ezzel szüntetve meg az égést,
  • a víz gőzzé alakításához szükséges hőenergiát a tűztől vonja el (hűtőhatás),
  • pajzsként hatva elnyomja a sugárzó hőt (védelem a beavatkozóknak),
  • képes valamennyi tűzosztályt elnyomni (A, B, C, D, F),
  • a vízköd nem vezető, így feszültség alatti eszközök oltására is alkalmas,
  • a hagyományos sugarakhoz képest 15-ször kevesebb víz is elegendő.

 

Mit tud a HDL 200?

A víztartály nélküli kivitelű, önálló, elektromos indítású és elektronikus gyújtású, benzinüzemű motorral hajtott, a működéséhez segédenergiát nem igénylő oltóberendezés névleges üzemi nyomása 200 bar, vízszállítása 22 liter/perc; a kezelőnek lehetősége van a nyomás csökkenetésére 50 bar-nál kisebb értékre is.

 


 

A berendezés kompakt, kis helyen is elfér, ugyanakkor 60 m-es gyorsbeavatkozó tömlővel van felszerelve, illetve rendelkezik vízzel és habbal történő oltáshoz alkalmas kombinált – DUPLEX – sugárcsővel. Ez utóbbihoz habképző anyag tartály (kanna) csatlakozik hozzá, amely lehetővé teszi legalább 300 liter haboldat előállítását utántöltés nélkül. A berendezés alkalmas 1 %-os habbekeverésre, és középhab (habfeltéttel), továbbá nehézhab előállítására saját sugárcsövével.

A hatásos sugártávolság hét méter, amely azonban négy méterre, vagy akár az alá is csökkenthető. A víztartály nélküli kivitel miatt van lehetőség a hazai viszonyokhoz igazodva némi játéktérre is: a berendezés ugyanis a készüléktől egy méter távolságra és kb. fél méter szívómélységből is képes felszívni a vizet (a gyártó által ajánlott háromnegyedes szívótömlővel).

Oltási hatékonysága figyelemre méltó!

  • Kötött sugár esetén 15 méteres szórás, a hatékony oltási távolság 2-7 méter.
  • Szórt sugár esetén 10 méteres szórás, a hatékony oltási távolság 0,5-3 méter.
  • Habsugár esetén 10 méteres szórás, hatékony oltási távolság 0,5-7 méterig.

 

Forgalmazza:

FeWe Biztonságtechnika Kft.

2360 Gyál, Gárdonyi Géza u. 80.
Tel: +36 30/389-9788; +36 30/330-0568
Email: ferenc.feicht@fewe.hugyorgy.weltz@fewe.hu
www.fewe.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1531 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: