Híreink

ICONOS oltótömlő – óriási előrelépés a tűzoltásban, gázfelhő-terjedés megállításában

2020. április 15. 15:47

Az ember azt gondolná, hogy a jó öreg tűzoltó tömlőből már mindent kihoztak. Aztán lát egy olyat, ami vízfüggönyt képezve megállítja a tűzterjedést, a kiáramlott veszélyes anyag gázfelhő terjedésének is gátat szab, ha kell, tartályt hűt, mindezt külön tűzoltói felügyelet nélkül. A hab a tortán, hogy működés közben nem tekeredik el. A hogyant mutatja be szerzőnk.


Egy gyakorlaton látott vízfüggönyben a legjobban az izgatott, hogy a nyomás alatt lévő tömlő mitől marad olyan egyenes, mintha vonalzót húztak volna ki mellette. Mint később kiderült, az innováció részben a kifektetett tömlőn lévő fúvókák elhelyezésében rejlik, amik nem egy vonalban, hanem eltolva vannak a tömlő hossza mentén elhelyezve. A vízfüggöny gyakorlatilag egy „V” betűt formál, és ez az, ami a tömlőt stabilizálja munka közben, és nem engedi azt eltekeredni.

Rögtön láttam, hogy az ICONOS VERTRIEBS GMBH (Németország) által kifejlesztett oltótömlő teljesen új lehetőségeket és oltási taktikát kínál a tűzoltásban. Az Iconos oltótömlő a vízpajzs alternatívája, de sokkal többet tud annál.

Egyszerű kezelhetőség és sokrétű felhasználási lehetőség jellemzi és szinte bármilyen terepviszonyok között használhatjuk. Ez egy erdős terepen mutatkozik meg a legjobban. Egyszer pozícionáljuk a tömlőt, és a használat során megmarad ebben a pozícióban! Szinte hihetetlen, de közel vízszintesen is lefedhetünk a vízfüggönnyel egy 300m2-es területet. Ez a tavaszi-nyári erdő- és vegetációtüzeknél akár egy teljes raj munkáját kiválthatja. 

A 20 méteres tömlőn 25 cserélhető fúvóka van, amivel akár 12-15 méter magas vízfüggöny is létrehozható.

Azt említettem, hogy a tömlő stabilitása lenyűgözött, a másik újdonsága már menet közben derült ki. Ez pedig az, hogy a lövőke nem csak a hosszú élettartam miatt cserélhető. Öt fajta lövőketípus van hozzá, mindegyik más feladatra alkalmas. A tömlő vegyszer- és kopásálló, a fészek és a fúvókák pedig saválló anyagból vannak, így aztán egy közúti vagy vasúti baleset, de egy ipari üzem veszélyesanyag-felhőjének megállítása sem gond a tömlővel.

Attól függően, hogy milyen fúvókát használunk, és mekkora nyomással dolgozunk, alakíthatjuk a vízfalat, de a cserélhető lövőkéknek köszönhetően, akár bevetés közben változtathatunk a sugárképen 12-15m magasságig. A vízhozam elérheti akár a 8200 l/perc teljesítményt is.

A rendszer alkalmas

  • célzott oltásra,
  • tüzek lehatárolására,
  • gázok és különböző vegyi anyagok lecsapatására, terjedésének korlátozására,
  • tartályok-konténerek célzott hűtésére.

Sokrétű felhasználhatósága és hatékonysága miatt a német tűzoltók kedvenc eszközévé vált. A legfőbb erényei között említik:

  • nagy oltáskapacitás dolgozik aktív felügyelet nélkül,
  • sokoldalúan alkalmazható,
  • sok tűzoltót helyettesít, így ők a beavatkozásban más feladatot láthatnak el.

Ezt a sokoldalúságot a szakemberek a fúvókák teljesítményéből és bevetési lehetőségeiből ítélhetik meg leginkább.

 

Fúvóka- és teljesítménytáblázat

A vízhozam a használt szivattyú teljesítményétől is függ, de az értékek jó megközelítéssel mutatják a leadott vízmennyiséget.

Fúvóka 4 bar 6 bar 8 bar 10 bar
5 lyukú, 1db 3mm furat, 4db 2,5mm furat 970 l/perc 1000 l/perc 1020 l/perc 1150 l/perc
3 lyukú, 3 db 3mm furat 800 l/perc 940 l/perc 990 l/perc 1000 l/perc
lépcsős 3mm furat 210 l/perc 250 l/perc 300 l/perc 330 l/perc
lépcsős 4mm furat 360 l/perc 790 l/perc 880 l/perc 920 l/perc
átmenő egyenes fúvóka, 6mm furat 1050 l/perc 1130 l/perc 1230 l/perc 1300 l/perc
fúvóka nélkül 1050 l/perc 1600 l/perc    

A fúvókák bevetési lehetőségei

  • Lépcsős fúvóka 3.0mm, Kevesebb vízfogyasztás, finomabb vízfátyol a lépcsős kialakításnak köszönhetően. Vízfogyasztás kb. 300l/8bar/min.
  • Lépcsős fúvóka 4.0mm, Nagyon jó, tömörebb vízfátyol, amivel hatékonyabban nyeli el az idegen anyagokat és jobban hűti a környezetet. Maximális vízfalmagasság 10-12m, vízfogyasztás 800-880l/8bar/min.
  • Átmenő egyenes fúvóka 6mm, a maximális oltási és hűtési teljesítményhez, nagy kiterjedésű tüzekhez, stabil vízfalat képez. Maximális vízfalmagasság 12-15m, vízfogyasztás 1230l/8bar/min
  • 5 furatos fúvóka, Nagyon finom cseppképződés, sűrű vízfal a veszélyes anyagok-gázok minél jobb lecsapatásához, kiváló hőelnyelő képesség. Maximális vízfalmagasság 8-10m, vízfogyasztás kb. 1020l/8bar/min
  • 3 furatos fúvóka, Nagyon finom cseppképződés, sűrű vízfal a veszélyes anyagok-gázok minél jobb lecsapatásához, kiváló hőelnyelő képesség. Maximális vízfalmagasság 8-10m, vízfogyasztás kb. 990l/8bar/min
  • 2 furatos fúvóka, Rendkívül sűrű vízfal jellemzi erős szívóhatással és örvényléssel. Kimondottan gázok és ammónia megkötésére. Maximális vízfalmagasság 8-10m, vízfogyasztás kb. 1020l/8bar/min

A tömlők több méretben rendelkezésre állnak:

  • D-25, C-52, B-75, A-110, F-150

A tömlő különlegessége, hogy a 20 méteres hosszon 25 db könnyen cserélhető fúvóka található, aminek átmérője bevetéstől függően 8 különböző méretben variálható. A tömlők tetszőleges hosszig toldhatóak, így egyidejűleg nagy területek védelme is megoldható.

  • Akár 15 m magas vízfüggöny létrehozása is lehetséges, ami kiválóan alkalmas a sugárzó hőtől való védelemre.
  • Hatékonyan akadályozhatjuk meg erdőtüzek terjedését, biztosíthatjuk szomszédos épületek védelmét.
  • Veszélyhelyzetben alkalmazható gyúlékony anyagok tárolására szolgáló tartályok hűtésére.
  • A megfelelő fúvóka kiválasztásával alkalmas lehet porok, gázok, veszélyes anyagok kiszűrésére a levegőből.

A telepítést követően a működtetés élőerőt nem igényel, a teljes személyzet nagyobb hatékonysággal tud az oltással foglalkozni

A termékekről bővebb információt megtalálja weboldalunkon, illetve az elérhetőségeinken.

 

Kreitner Zoltán
Ügyvezető igazgató
2521 Csolnok, Szénbányászok útja 32.
Tel: 33/506-691, Fax: 33/506-731
E-mail: csz@csz.hu,
web: www.csz.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1653 látogató olvasta.