Híreink

Esztétikus homlokzati tűzvédelem szendvicspanel rendszerekkel

2020. március 30. 08:10

A Kingspan csoport a világ piacvezető hőszigetelt szendvicspanel gyártójaként kiemelt figyelmet szentel a prémium építőipari szegmensnek is. A Kingspan Façades egy építészeti, illetve műszaki szolgáltatás alapú divízió, amely a tervezést és a kivitelezési feladatokat kombinálja egy fejlett építészeti megoldásokat tartalmazó átfogó portfólióban, az építészeti stílusok és magas teljesítményű homlokzatok igényeinek kielégítésére, amelyeknek szerves része a tűzvédelem is.


Ki mondta, hogy ami tűzvédelmileg megfelel, az nem lehet szép is?

A divízió homlokzati megoldásai között szerepel egykomponensű, illetve többkomponensű homlokzati rendszer is, akár éghető, akár nem éghető hőszigeteléssel kombinálva. Ha Magyarországon térelhatároló homlokzatról beszélünk, akkor az OTSZ előírásait követve eljutunk a homlokzati tűzterjedés követelményéig, amely meghatározza, milyen besorolású anyagok építhetők be az épületbe.

A homlokzati tűzterjedés követelménye főként nyílásos homlokzatok számára előírás (kiterjesztve az azonos tűzszakaszba tartozó nem nyílásos részekre is), többszintes épületek esetén. Az esztétikus megjelenésű homlokzatok pedig épp az ilyen jellegű épületek esetén jellemzők: irodaházak, sportlétesítmények, oktatási épületek, kereskedelmi épületek stb. Ráadásul ezeknek a modern épületeknek meg kell felelni a tűzvédelmi előírások mellett a legújabb hőtechnikai, légzárási, páratechnikai, statikai és egyéb feltételeknek, ami nem kis kihívás elé állítja a tervezőket.

Ha csak a hőtechnikát nézzük, akkor a homlokzati hőszigetelések egyre jobban „meghíznak” a szigorodó előírások következtében, ami állékonysági problémákhoz is vezethet. Itt jöhet szóba a Kingspan homlokzati rendszereknél is alkalmazott alacsony tömegű, de tűzvédelmileg megfelelő IPN és QuadCore® hőszigetelés. Az alacsony lambda érték karcsúbb szerkezetet, de tűzvédelmileg még mindig tökéletes megoldást jelent.

 

Egykomponensű megoldások – síkfelület, kiváló tűzvédelem

A Kingspan a hagyományos hőszigetelt panelek esetén rendelkezik a magyar tűzvédelmi előírásoknak megfelelő, ÉMI által kiállított minősítéssel, homlokzati tűzterjedési határérték igazolására. Korábban megjelent írásaimban részletesen kifejtettem, hogy nem a panel önmagában, hanem egy készlet részeként alkalmas erre a panel, megfelelő kiegészítőkkel.

Ez az Evolution típusú prémium szendvicspanel esetén sincs másképp. Annyi az eltérés a „normál” panelekhez képest, hogy a felülete tökéletesen sík, és minden csatlakozása az esztétikus kialakítást szolgálja (árnyékfúgás kialakítás, karcsú takaróelemek, rejtett rögzítés, stb.) A rendszerben történő alkalmazás homlokzati tűzterjedési követelmény esetén természetesen itt sem maradhat el.




Tűzoltó laktanya Evolution szendvicspanel homlokzattal 

 

Az Evolution termékek 100-150mm hőszigetelés vastagságban kaphatók, amik lefedik a hazai hőtechnikai elvárásokat is. A hagyományos panelektől eltérően ezek a termékek változatos modulméretben is kaphatók, 600-1000mm szélesség között.

Mi sem bizonyítja a bizalmat a Kingspan hőszigetelt termékeiben, hogy a híresen szigorú tűzvédelmi előírásokkal rendelkező skandináv országokban, így Finnországban is előszeretettel alkalmazzák a terméket. Gyönyörű képekkel illusztráljuk a finnországi Äänekoski városkában található tűzoltó állomás borítását, ahol a rendkívüli hőtechnikai követelményeket lehetett az előírt tűzállósági teljesítménnyel biztonságosan kombinálni, egy 150mm vastag QuadCore® hőszigetelésű QuadCore® panel formájában, mely egy speciális, minden irányból eltérő színárnyalatban játszó, ún. Copper Orange bevonatot kapott.

 


Véd a hideg-és a tűz ellen – eltérő színárnyalatban játszik

 

Több komponensű rendszerek – ha rátesszünk valamit, akkor tűz esetén ránk esik?

A hazai építészek egyre gyakrabban alkalmaznak olyan megjelenési módokat, amelyek az esztétikus külső megjelenést kombinálják a megfelelő hőtechnikai tulajdonságokkal. Ez adott esetben robosztus homlokzati megoldásokat igényel, nem beszélve arról, hogy eltérő rendeltetésű épületrészeknél (pl. logisztikai központ irodával) eltérő homlokzati burkolási módokat kellene alkalmazni, ami különböző tulajdonságú építőanyagok egymáshoz illesztését igényli. Egyszerűbb egy ilyen épületnél egységes burkolást alkalmazni, és utána az erre alkalmas részeket utólag „fel lehet díszíteni”.

Ilyen műszaki megoldás a hőszigetelt szendvicspanelre kerülő alumínium kazettás burkolat. A rendszer tartalmaz egy speciális panelt, amely hordozó funkciót lát el, ezért is nevezik Karrier panelnek. Ennek felületére – tehát nem a panelen keresztül átfúrva – kerül fel a színezett moduláris DriDesign kazetta rendszer. Az az elvárás, hogy a panel csak a kizárólag külső fegyverzetéhez rögzített burkolatot elbírja teljesül, hiszen a komplett rendszert Kingspan erre akkreditált intézetekkel minősítette.


Igazolt 30 perces homlokzati tűzterjedési határérték

Ezen felül a Karrier + DriDesign rendszer az ÉMI által minősítetten igazolt homlokzati tűzterjedéssel is rendelkezik. Ennek a módja ugyanúgy építési készletként teljesül, vagyis a megfelelő helyeken a tűzgátló lezárásokhoz a minősítés szerinti alkotóelemeket kell alkalmazni. A Kingspan tehát az egész komplett rendszer megfelelőségét egyben, egyetlen gyártóként tudja igazolni, egyetlen Teljesítménynyilatkozat formájában.

A DriDesign homlokzati tűzterjedés minősítésének az is a lényege hogy a panel felületére erősített kazetta elemek nem fognak tűz esetén sem az előírt időn belül lepotyogni, és az emberekben vagy tárgyakban kárt tenni, hiszen többek között ez a minősítés egyik lényeges feltétele.

 


A DriDesign rendszer külső megjelenésének legjobb magyar példája a Zalaegerszeg mellett nemrég épült Járműipari Tesztpálya fogadóépülete.

 

Kell ez nekem?

A cikkben felvázolt rendszerek tehát megfelelő minősítési hátteret adnak a szakági tervezőknek, azaz nem kell a homlokzatot építményszerkezetként kezelni, hanem „csupán” építési készletként, egyetlen minősítő dokumentummal és egyetlen gyártóval a háttérben.

A tűzvédelmi tervezők számára nagy segítség, hogy mind az Evolution, mind a Karrier+DriDesign rendszer Th=15perc és Th=30perc homlokzati tűzterjedési határértékkel rendelkezik (Helyesebben az ÉMI papíron ≥30 perc szerepel, mert a rendszer majd 45percig bírta) Ez azt jelenti, hogy akár földszint + 5 szint magasságú épületek esetén is alkalmazhatók.

Az építész tervezők pedig szabadjára engedhetik a fantáziájukat, és nem kötik meg a kezüket az egyre szigorodó tűzvédelmi és hőtechnikai előírások. Javaslom, éljenek vele.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1247 látogató olvasta.