Híreink

ÉVOSZ – A korszerű tűzvédelem növeli az építőipar hatékonyságát

2019. október 16. 14:21

A címben jelzett mottóval jellemezhető az ÉVOSZ Tűzvédelmi Tagozatának szakmai napja, amelyet október 10-én tartottak Budapesten, az Építőipari Vállalkozások Országos Szakszövetsége székházában. Az egy éve megalakult Tűzvédelmi Tagozat négy témát emelt a szakmai nap középpontjába, megmutatva azokat a sarokpontokat, amelyekre a tűzvédelem fejlesztésében kiemelt figyelmet fordít.


A szakmai tanácskozást megnyitó Koji László az ÉVOSZ elnöke kiemelte, hogy az építőipar 4300 milliárd forinttal járul hozzá a nemzetgazdaság teljesítményéhez. Ezért is különösen fontos a versenyképesség javítása, amiben a tűzvédelemnek is nagyon fontos a szerepe. Míg a mélyépítésben csökken, a magasépítésben még nő a rendelésállomány. Az elkövetkező évekre megfelelő építésgazdasági stratégiával és a piaci szereplők jobb együttműködésével kell felkészülni – emelte ki az elnök.

Ehhez kapcsolódott előadásával Nádor András, a Tűzvédelmi Tagozat elnöke „A korszerű tűzvédelem növeli az építőipar hatékonyságát” – címmel. A tűzvédelem ugyanis – sokak nézeteivel ellentétben – hatékonyan tud hozzájárulni a GDP-hez, ha azt a technológiák és módszerek fejlődését követve fejlesztjük. Ennek alapja a megfelelő szintű, versenyképes felsőfokú képzés, amely lehetővé teszi a kockázatalapú tervezést. A képzést az iparnak minden erejével támogatni kell, mert ez a versenyképesség alapja. A cél csak az erős és egységes tűzvédelem lehet, amelyhez a képzés, a szakmagyakorlási követelmények és a hatékony munkát támogató jogszabályok hármasára lehet biztonsággal építeni. A szükséges plusz pedig

  • a nemzetközi színvonalhoz kapcsolódó mérnökképzés
  • szilárd angol nyelvismeret.

A tűzvédelemben a biztonsági minimum nem alku kérdése, de a biztosítók tényleges piaci szerepe is nélkülözhetetlen. Ezzel szétválaszthatók lennének azok a költségek, amelyeket az adófizetők, illetve amelyeket a biztosítók állnak – emelte ki az előadó.

Dr. Vass Gyula, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézetvezető tanára a mérnökképzés elindításának eddigi lépéseit ismertette a hallgatósággal. Kiemelte, hogy hosszú előtanulmányok után, a szakindításhoz szükséges tantárgyi lista összeállt, s az infrastruktúra a tervezett katasztrófavédelmi központban is fejlesztés alatt áll. Így jó esély van a mérnökképzés közeli elindítására.

Az új OTSZ és TVMI-k módosításáról, konkrét példákon keresztül, a fejlődésre hívta fel a figyelmet Csuba Bendegúz előadásában, kitérve a szakmai szereplők felelősségének növelésére is.

A 275/2013-as kormány rendelet alkalmazásának problémáiról és az eddigi minisztériumi egyeztetések eredményeiről Nádor András beszámolójában kiemelte, hogy a beépített oltórendszerek és elemeik egyedileg rendelt termékek – ez az ok, hogy a termékállandóságot a lényeges tulajdonságokra a sprinklernél igen, a vízködnél nem lehet meghatározni. Ezért nem is szerepel a vízköd sem a 305/2011-ben, sem a 275/2013-ban. (A sokat emlegetett 275/2013. (VII. 16.) Korm. rendelet az építési termék építménybe történő betervezésének és beépítésének, ennek során a teljesítmény igazolásának részletes szabályairól szól.) Az eddigi eredmény, hogy a ME és ITM közötti több hónapos egyeztetést követően az ITM jogászai elkészítették a megállapodás szerinti változtatásokat és megküldték a minisztériumoknak. Több körben végül a Miniszterelnökségről Füleky Zsolt helyettes államtitkár úrtól pozitív válasz érkezett, de türelmet kértek a kihirdetésig. Ezt a megoldást a BM OKF is támogatja.

A témákról élénk vita alakult ki.

Érces Ferenc tű. ezredes, a BM OKF Megelőzési és Engedélyezési Szolgálatának vezetője hozzászólásában elmondta, hogy a fejlesztéssel és a képzés prioritásával egyetértenek és támogatják. Az épített környezetünk tűzbiztonságának javítása érdekében a hatóság előzetes konzultációs lehetőséget biztosít, akár helyszínit is. Megköszönte az OTSZ-szel kapcsolatos pozitív jellemzést, jelezve, hogy több lépésben lehet eljutni a kívánt célig. Nagy eredménynek tartja, hogy a TvMI-ket az egyes szakterületek képviselői készítik elő. 

A jogosultságok kérdésében kiemelte, hogy a szakértőkre is szükség van, akik a továbbiakban is a jogszabályban előírt feltételekkel, regisztrációval, vizsgával, képzéssel végezhetik feladataikat.  Jelezte, hogy a 275/2013 korm. rendelet módosításával kapcsolatos megoldást a BM OKF is támogatja.

A szakmai nap Nádor András elnök zárszavával ért véget.

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1215 látogató olvasta.