Híreink

Szendvicspanelek homlokzati tűzterjedése – nyílások körüli tűzgátló lezárások kialakítása

2019. május 31. 09:53

A könnyű tervezés, kivitelezés és hatékony tűzvédelme miatt nagy az érdeklődés a 30 perces homlokzati tűzterjedési követelménynek megfelelő (Kingspan IPN és QuadCore™) szendvicspanel rendszerek iránt. Az előző a panelek tűzgátló födémcsatlakozását bemutató alkalmazástechnikai példák után most a nyílások körüli tűzgátló lezárások megfelelő kialakítását tekintjük át.


Amikor a fal adja a másikat, vagyis IPN a QuadCore-ral szemben

A Kingspan hőszigetelt oldalfali szendvicspaneleket homlokzati tűzterjedésre kétféle műanyag habos hőszigeteléssel teszteltük. Az egyik az általánosan alkalmazott, a Kingspan az egyedi gyártási technológia miatt IPN néven forgalmazott. A másik változat egy tűzvédelmileg is továbbfejlesztett hibrid megoldás, mely QuadCore™ néven szerepel az ÉMI minősítésében. Ami tűzvédelmi szempontból már a „hagyományos” tűzállósági teszteken is nyilvánvalóvá vált, az a homlokzati teszten is megmutatkozott, hogy a QuadCore™ hab jobban teljesít, és ez kézzelfogható alkalmazástechnikai különbséget jelent az ablak- és ajtónyílások mentén.

 

Már nyílnak a völgyben…

Az alábbi részlet-csomópontokon egy ablaknyílás peremének tűzgátló lezárása található, melyet az NMÉ mellékletéből emeltünk ki.

 


1. ábra – Nagyobb méretért kattintson!


2. ábra – Nagyobb méretért kattintson!

 

Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert egy nyílászárót többféle módon lehet beépíteni a panelbe (külső/belső peremhez illesztve, párkánnyal vagy anélkül stb.), illetve a nyílászáró anyaga is többféle lehet (fa/műanyag/acél/alumínium), ami meghatározza a beépítés módját, nem beszélve magának a szendvicspanelnek a vastagságáról. A valóságban tehát szinte biztosra vehető, hogy az ablak nem aszerint lesz beépítve, ahogy a példán látszik.

Az NMÉ mellékletbe egy fa nyílászáró került be, amely a panel belső oldalához illeszkedik. Ennek egyszerű az oka: így történt a vizsgálat. Az MSZ14800-6 vizsgálati szabvány értelmében a nyílászáró (1200x1200-as fa ablak) a vizsgáló berendezés része, melytől eltérni nem lehet. A másik lényeges szempont, amiben egy szendvicspanel eltér a hagyományos ETICS rendszerektől, hogy a nyílások kiváltását nem lehet a panel belsejében „eldugni”, hanem a panel belső oldalán kell kiváltót beépíteni. Ez jelenik meg az NMÉ mellékletében lévő rajzon is. Ehhez a kiváltó kerethez rögzíthető azután – orientációtól függően – maga a szendvicspanel is.

 

Nincs takargatnivalónk

Az ablak beépítési módja tehát eltérő lehet az NMÉ mellékletében szereplő megoldástól, viszont tűzvédelmileg egy dolgot biztos meg kell oldani: a nyitott panelvégek tűzgátló lezárását. Ennek két eleme van: megfelelő acél takarólemezek alkalmazása, illetve a vágott panelvégek éghető hőszigetelésének védelme.

Az első esetben egy szabály van: a tűz nem juthat be akadálytalanul a takarólemez mögé, tehát ha egy párkány lezárás esetén nyitott vízcseppentő megoldást alkalmaznak (lásd a 3. ábrát), akkor egy további profillal a panel végét le kell zárni. Ennek alkalmazástechnikailag sok módja lehet, így nem csak egyetlen jó megoldás létezik.

A második esetben az éghető anyagú hőszigetelést nem éghető A1-es hőszigeteléssel kell megvédeni. Ez azt jelenti, hogy az ablak pereme mentén a jó hőszigetelő képességű, nedvességre érzéketlen hőszigetelés, kap egy kétszer olyan rossz hőszigetelő képességű, nedvességre igen érzékeny, de tűzvédelmileg megfelelő lezárást. Vagyis a tűzvédelmet megoldottuk, de az épület energetikusának hagyunk egy jó nagy hőhidat, az építésznek pedig egy extra beázási lehetőséget, amit meg kell oldani.


3. ábra – Nagyobb méretért kattintson!

Szerencsére van kompromisszumos megoldás. A Kingspan QuadCore hőszigetelő habja a teszteken a Th=30 perc homlokzati tűzterjedési határértéket A1 hőszigetelés nélküli védelem nélkül érte el, így a minta rajzon szereplő ásványgyapot takarás csak az IPN hőszigetelés esetén előírás.

 

QuadCore panelnél a nyílások mentén nem kell hőszigetelés!

Az ásványgyapot takarás az építési készlet része, vagyis a homlokzati rendszerre (panel + csavarok + tűzgátló paszta + ásványgyapot lezárások) egyetlen DoP készül, vagyis a rendszert egyben a Kingspantól, mint a rendszer forgalmazójától kell megrendelni.

Természetesen a gyakorlati tapasztalatgyűjtés jelenleg is folyik, ezért minden lehetséges beépítési szituációt igyekszünk összegyűjteni, és egy alkalmazástechnikai útmutató formájában a tervezők és kivitelezők rendelkezésére bocsájtani.

Következő alkalommal olyan rögzítéstechnikai tanácsokkal fogunk szolgálni, amely a homlokzati tűzterjedés minősítés feltételei között szerepel.

 

Kiss Attila, műszaki vezető
Kingspan Kft., Újhartyán
e: attila.kiss@kingspan.com
w: www.kingspan.hu

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1934 látogató olvasta.