Híreink

Toronyházat fából – a világ legmagasabb faépülete 18 szintes

2019. április 23. 12:56

Amint az ismeretes, a tervezett új OTSZ 4 szintig, feltételekkel (tűzvédelmi osztálya min. D-s2, d0 és szerkezeti kapcsolatok, tűzállóság, homlokzati tűzterjedés) lehetővé teszi a faanyagú tartószerkezetek alkalmazását. Ez a világ más tájain bevett gyakorlat: Norvégiában például most építették fel a világ legmagasabb faépületét, amely 18 emeletes és 85,4 méter magas.


A Mjösa-torony váza és homlokzata is fa szerkezetekkel készült, a leírások szerint 90 perces tűzállóságú szerkezetekkel. Az épületet beépített tűzjelző és oltóberendezés (sprinkler) védi. Az alsó 10 szinten hotelszobákat és irodákat alakítottak ki, a felső emeleteken pedig apartmanok készültek.

Az alkalmazott anyag, az ún. Kerto LVL (laminated veneer lumber, rétegelt furnérfa) egy laminált furnér fűrészáru, amelyet vékony, puha ragasztott faforgács alkot. Erős, tartós és nem hajlítható, így a fa ideális a padló és a gerendák szilárdságának növelésére.

 

 

Ausztriában is

Alig marad el ettől a 84 méter magas HoHo (Holz-Hochhaus, vagyis „fa magasház”, „fa toronyház”), amely jelenleg is építés alatt áll, 2019 júniusi tervezett átadással. Ebben az épületben a leírások szerint a vasbeton maggal kombinált fa építőanyag épületen belüli aránya 75%. Mindez környezetvédelmi okokból sem elhanyagolható: a számítások szerint a hagyományos építészeti módhoz képest összesen mintegy  2800 tonnával sikerül csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást.


HoHo, Bécs

 

 


A világ legmagasabb faépületei – időrendben (Románia 1391, Japán 1709, Ausztrália 2012, Norvégia 2015, Kanada 2017, Ausztria 2019, Norvégia 2019)

 

A képek és az információ forrása: Metsä Wood, Wien.gv.at

 

 

 

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1561 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: