Híreink

HNE Vario Carbon háti habbaloltó készülék

2019. április 15. 08:32

Magyarországon a puttonyfecskendők elterjedése után a 2000-es években megjelent a Hypress névre hallgató sűrített levegővel meghajtott puttonyfecskendő. Előnye volt, hogy a tartályban lévő vizet nem kézi működtetéssel kellett a tartályból a tűzre juttatni, hanem egy kis méretű kompozit palack váltotta ki a tűzoltó erőt. Ezt a szakfelszerelést fejlesztette tovább a német HNE cég. Dizájnosabbá tette, háti hord kerettel látta el, valamint kapott egy hab üzemmód választó szelepet (HiPRESS és HiCAFS). Az eszköz kétféle szórópisztollyal rendelhető.


A tűzoltókészülék hordkerete olyan kialakítású, mint egy légzőkészüléké, párnázott vállhevederekkel és derékhevederekkel van ellátva. A kompozit víztartály két oldalán 1-1 kisméretű kompozit palacknak van hely kialakítva. Az egyik palack a tartályban lévő víz kihajtásáért felel, míg a második (opcionálisan választható) a légzőkészülék palackját helyettesíti. Az eszköz előnye, hogy a beavatkozást végző tűzoltó csak a hátán viszi a 9 vagy 13 liternyi vizet attól függően, hogy melyik tartállyal van szerelve a készülék. Ezáltal mindkét keze szabad marad. A készülék alkalmas vízzel oltásra és habbal oltásra is.

A habbaloltáshoz nagyon minimális habképző anyagot kell a tartályban lévő vízhez keverni. Az üzemmód váltó szelep segítségével kétféle habot lehet használni az oltáshoz:

  • A szelep egyik állásában a HiPRESS üzemmódban lehet dolgozni, amely folyékony nehézhab. Ebben az esetben a létrehozott hab befolyik, illetve behatol a legkisebb hézagokba is.
  • A szelep másik állásában, a HiCAFS üzemmódban a homogén és hosszan tartó CAFS habot hozzuk létre. Ez a hab megtapad a falakon, akár a mennyezeten is és ezzel nagyon jó takaró hatást lehet elérni.

A VARIO rendszer többfunkciós szórópisztollyal rendelkezik. A hatótávolság és a térfogatáram fokozatmentesen állítható. Ez jelentősen növeli a hatékonyságot és a működési időtartamot kis tüzek esetén. Az állítható légbeszívó nyílás segítségével módosítható a habállag. A hab üzemmód választó gombbal a habképzés bármely közbenső fázisa beállítható.

A másik opció a duplacsövű szórópisztoly, amely ideális megoldás füstelnyomásra, illetve parázsló tűzfészkek kezelésére. Permet mód kiválasztással jelentősen növelhető a tűzoltó készülék működési ideje a kisebb térfogatáramnak köszönhetően. Egy speciális fúvókával porlasztva az oltóanyag fojtó oltóhatású, nagy távolságra ható habsugárrá alakul. A kettős üzemmódú szórópisztoly minden alapfunkciója megegyezik az alapváltozatéval. Mindkét szórópisztoly ravaszánál található biztosító retesz, amely gondoskodik a véletlen működésről.

A készülék gyorsan és egyszerűen és biztonságosan, minden külön felszerelés nélkül újra tölthető. A rendszer nyomásmentesítési szintén gyors és egyszerű.

 

Néhány technikai adat a készülékekről:

Leírás

VARIO 9

VARIO 13

Töltettérfogat

9 liter

13 liter

Hajtógáz

levegő, 300 bar / 2.0 l

levegő, 300 bar / 2.0 l

Üzemi nyomás

38 bar, állandó

38 bar, állandó

Hatótávolság (vízzel)

21 m-ig

21 m-ig

Működési időtartam  HiPRESS

kb. 18 mp

kb. 26 mp

Működési időtartam  HiCAFS

kb. 30 mp

kb. 42 mp

Térfogatáram  HiPRESS

kb. 0.5 l / mp

kb. 0.5 l / mp

Térfoagtáram  HiCAFS

kb. 0.3 l / mp

kb. 0.3 l / mp

Oltási teljesítmény

55 + 13 A, 233 B

2 x 55 A, IV B

Hőmérsékleti tartomány

-25 °C - +60 °C

-25 °C - +60 °C

Villamosságtól való távolság

min. 2m/max. 1000 V

min. 2m/max. 1000 V

Tömeg (üresen)

kb. 10.8 kg

kb. 12.5 kg

Tömeg (töltve)

kb. 19.8 kg

kb. 25.5 kg

Magasság

670 mm

670 mm

Tartály átmérője

180 mm

210 mm

Minősítés

SQ 62/17

SQ 289/16

 

Az eszköz működés közben:

 

A készülék forgalmazója:

SziFire Kft.
1149 Budapest, Mogyoródi út 32.
info@szifire.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1170 látogató olvasta.