Híreink

Fejlesztés az MTSZ-nél és tagszervezeteinél

2018. január 12. 10:14

A magyarországi és határon túli magyar önkéntes tűzoltók korábbinál is hatékonyabb tűzvédelmi munkája érdekében intézményi, szervezeti és technikai fejlesztéseket tervez a Magyar Tűzoltó Szövetség – hangzott el 2018. január 5-én a Dobson Tibor tű. ddtbk. által tartott tájékoztatón. A szövetség képviseli az önkéntes tűzoltó egyesületeket, valamint az önkormányzati és a létesítményi tűzoltóságokat, valamint az önkéntes mentőszervezeteket.


A MTSZ hazai munkája

A Magyar Tűzoltó Szövetség tagszervezeteinek 28 944 tűzoltója, közel 1000 gépjárművel mintegy 11 ezer beavatkozást végez el évente.

Az növekvő állami támogatásának köszönhetően (a 2010. évi 120 millió forintról indulva) idén már 700 millió forint fejlesztési összeg biztosított. Az önkormányzati tűzoltóságok bérrendezésére és eszközfejlesztésére pedig 366,2 millió forint többletforrás áll rendelkezésre 2018-ban. Az MTSZ állami támogatása a korábbi 22,5 millióról 50 millió forintra növekedett, amelyet 2017-ben egyszeri, 10 millió forinttal megemeltek.

A kormány és a Belügyminisztérium támogatásával 2018-ban a hatékonyság növelése érdekében intézményi, szervezeti és további technikai fejlesztés kezdődhet. A fejlesztés fő céljai:

  • egységes informatikai, kommunikációs rendszer és adatbázis kialakítása
  • a területi szervezetek működési feltételeinek javítása
  •  az egyesületi, tagszervezeti adatok, járművek és technikai felszerelések, azok karbantartásának, felülvizsgálatának naprakész nyilvántartása.

A technikai fejlesztésben a BM OKF-el együttműködve az önkormányzati tűzoltóságok járműállományának fiatalítása és az önkéntes egyesületek számára új járműkoncepció kidolgozása a cél.

 

Ma 70 létesítményi, 60 önkormányzati tűzoltóság és 600 önkéntes tűzoltó egyesület vesz részt aktívan az ország tűzvédelmében.

A nagy káreseteknél az egyesületek az állami szervezetek irányítása alatt javíthatják a beavatkozások hatékonyságát. Ehhez az önkéntesek gyors szállítása érdekében, pályázatok révén, ma már 50 kisbusz áll rendelkezésre. A cél járásonként egy szállítóeszköz biztosítása, amit moduláris kialakítással, a helyi beavatkozásra is képessé terveznek tenni.

A működési lehetőségeket elősegíti

  • a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével 2017-ben kötött együttműködési megállapodás,
  • a MOL által 2 millió forint érékben adott üzemanyag-kártyák,
  • a francia tűzoltóságok felajánlásaként közel 120 tonna használt tűzoltó védőfelszerelés.

A MTSZ határon túli tevékenysége

A határon túli magyarlakta települések önkéntes tűzoltóságait bevonták a hazai tűzoltó társadalmi, sport rendezvényekbe és technikai segítséggel, oktatással javították felkészültségüket.

  • 67 településen 33 esemény ( eszközátadás, verseny, tapasztalatcsere)
  • 2 ezer résztvevő
  • képzések (pl.: Árvízi védekezés, mentés, kitelepítés, befogadás, eszközök és módszerek begyakoroltatása. Műszaki mentés, elsősegélynyújtás, veszélyesanyag-balesetek, tűzoltási gyakorlat.)

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1292 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: