Híreink

Új szakkönyv – Mentési technikák járműbaleseteknél

2017. december 11. 08:37

Öt világnyelv után magyarul is olvasható a Holmatro kiadásában megjelent alapmű, amely tankönyvként, kézikönyvként képes segíteni a személygépjármű-balesetek mentésében résztvevők munkáját. A könyvben az egyes módszerek leírásánál elhelyezett QR-kódok segítségével pedig az interneten megtekinthetők az adott mentési módszer rövidfilmben bemutatott megoldásai. Ian Dubar öt fejezetben megírt könyvét Ryan Edit, a Szifire Kft. munkatársa ültette át magyar nyelvre.


 

Sikergyanús modern, oktató szakkönyv született, amely már az interneten elhelyezett tematikus módszertani megoldásokat is a gyakorlat szolgálatába állította. Hat fejezetének minden egyes eleme a gyakorlatra koncentrál. A magyar kiadás előkészületeit több, mint egyéves fordítói munka előzte meg – tudtuk meg a fordítótól, akinek a speciális, a modern oktatást szem előtt tartó módszerekkel megírt könyv fordítása, magyarítása komoly kihívást jelentett. 

A könyv szerzője, Ian Dunbar gyakorlati szakember a Holmatro mentési szaktanácsadójaként világszerte oktatja a tűzoltókat és a műszaki mentést végző egységeket. A könyv ennek a tapasztalatnak az eszenciája. 

Végigvezeti az olvasót a közúti közlekedési balesetet szenvedett személyek biztonságos, módszeres és sérült központú kimentési folyamatán. Részletesen bemutatja a leggyakoribb műszaki mentési technikákat, melyekhez fotók, illetve – QR-kódokon keresztül – videók is tartoznak. A QR-kódokat beolvasva azonnal a gyakorlatban is láthatjuk az adott megoldást.

A könyv fejezetei:

  • Biztonság
  • A gépjármű
  • Szerszámok és felszerelések
  • Csapatmunka módszer
  • A kárhelyszínen

Megismerhetjük a mentés orvosi szempontjait, a traumás sérültek megfelelő ellátását, az új gépjármű konstrukciókat, valamint az ezzel kapcsolatos kihívásokat. A káreseteket, a balesetes gépjármű helyzete alapján, 3 részre bontva vizsgálja: a kerekein álló jármű, az oldalára fordult jármű, a felborult gépjármű. 

Mindhárom esetben elsajátíthatjuk a mentési folyamat 7 fázisát: 

  1. A biztonság és a kárhelyszín felderítése, 
  2. Stabilizálás és kezdeti hozzáférés, 
  3. Üvegkezelés, 
  4. Térkialakítás, 
  5. Teljes hozzáférés, 
  6. Immobilizálás és kimentés, 
  7. Értékelés.

A könyv ára 3000 Ft.

Beszerezhető: Szifire Kft. 1149 Budapest, Mogyoródi út 32.

e-mail: info@szifire.hu
Központi fax: +36 1 261-5036
Ryan Edit fordító, irodavezető tel.: +36 30 2697494

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 2261 látogató olvasta.


 

Kapcsolódó képek: