Híreink

Lakástüzek – a biztosítói felmérések

2017. augusztus 08. 10:29

Bár a vagyonkár típusok közül a tűz nem szerepel az elsők között, a biztosítók kezdik felfedezni ezt a területet. Az Aegon felmérése szerint a tűztől és a betöréstől féltjük a házakat és a lakásokat elsősorban, ezt a villámcsapás és a csőtörés követi a veszélyek toplistáján. Az is kiderült a magyarok többségének (77%) továbbra is az ingatlan a legnagyobb vagyoni értéke.


Mitől félünk?

A megelőzési és a biztosítási szakemberek tűzmegelőzési együttműködése szempontjából is ötletadó lehet az Aegon felmérése.

Mitől féltjük leginkább az ingatlanjainkat?

  1. a tűztől (40%) és a
  2. betöréstől (32%).
  3. a villámcsapástól (9%),
  4. a csőtöréstől (7%),
  5. egyéb (12%).

Az is érdekes lehet a célcsoportok megszólításánál, hogy a 18-25 év közötti korosztály elsősorban a betöréstől fél, 26 éves kor fölött már a tűz kerül első helyre a veszélyforrások toplistáján. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy az árvíz által gyakrabban fenyegetett területeken is a tűz, valamint a betörők okozta kártól félnek a leginkább az emberek.
Egy másik biztosító a Genertel 500-as, reprezentatív mintán, végzett vizsgálata szerint, az ügyfelei a lakásuknál első helyen szintén a tűzkárt említették 21 százalékkal, második a csőtörés 17, míg harmadik a betörés 15 százalékkal.


Mitől féltjük leginkább ingatlanjainkat? (Aegon)

 

Mit mutatnak a számok?

A biztosítók adatai kicsit eltérnek a hivatalos tűzvizsgálati és káreseti statisztikáktól, azok eltérő jellege miatt, de feltétlenül figyelmet érdemelnek. Itt a Generali adatait vesszük sorra.

A tűzkeletkezési okok

1.      elektromos áram 40%

2.      tűzhelyen felejtett étel 25%

3.      fűtőberendezések meghibásodása 20%

4.      villámcsapás 5%

5.      dohányzás 5%

6.      egyéb 5%

A lakásbiztosításhoz kapcsolódó összes káresemény mintegy háromnegyede hat kártípushoz köthető. Ezek körében is a leggyakoribb az elemi kár, a csőtörés és vezetékes vízkár, illetve a baleset. A káreseteknél, a családi házak tulajdonosai átlagosan 40 százalékkal magasabb kárral számolhatnak, mint a lakásban élők. Ráadásul a kiugró mértékű kárkifizetések is a családi házaknál fordultak elő. A legnagyobb összegű átlagos lakásbiztosítási kárkifizetéseket a lakástüzek és robbanások által okozott veszteségek pótlására, a betörésekre és egyes elemi károkra teljesítette a Genertel.


Tűzkeletkezési okok

 

Legek a biztosító adatai szerint

Épületben

  1. Egy budai villában történt tűzeset miatt 800 millió forintos kár keletkezett.
  2. Egy energiaszolgáltató gázturbinájának meghibásodásánál 200 milliós volt a becsült kár.
  3. 180 milliós kár volt egy megyei önkormányzat tulajdonában lévő idősek otthonában okozott a tűznél.

Járműben

  1. Különleges fafeldolgozó felszereléssel ellátott teherautó, mely műszaki hiba folytán teljesen kiégett (20 millió forint).
  2. Parkolás közben spontán kigyulladt Ferrari (14,5 millió forint).
  3. Egy híd alá szorult teherautó mely úgy elmozdította a hidat, hogy a rajta fekvő vasúti sín is megsérült, 14 millió forintos kárt okozva ezzel. 

Az elemi károkat tekintve a viharok és felhőszakadások okozzák a legtöbb problémát, ugyanakkor mind előfordulását, mind az okozott kár átlagos nagyságát tekintve komoly súlyt képviselnek a villámcsapás másodlagos hatásából fakadó káresemények (mindenekelőtt az elektromos eszközök meghibásodásai).

A legnagyobb átlagos kifizetések:

  1. Tűz és robbanás okozta károk – az átlagos kifizetés is 200 ezer forint felett alakult, de előfordult 8 millió forint feletti kifizetés is.
  2. Betöréses károk – 140 ezer forintos átlagos kifizetés szerepel a statisztikában, de itt is sor került 3 millió forint körüli kártérítésre.
  3. Villámcsapások másodlagos hatásai – minden hatodik esetben százezres nagyságrendű kártérítés. Ez az esetek 8%-a.


Vagyonkár-típusok megoszlása (Generali, 2002)

Vissza

Ezt a hírt eddig 1700 látogató olvasta.