Híreink

Mi olvasható a Védelem júniusi számában?

2017. május 22. 07:06

Két nagy csarnokjellegű épület tűzesetének oltási tapasztalatai, egy új a mérnöki gyakorlatot és az építészeti tűzvédelem összefüggéseit költségeiben is bemutató tanulmány és a hozzá kapcsolódó elemzések valamint a tűzeseti sérülések és halálesetek statisztikai elemzései képezik a lapszám gerincét. A zárttéri tüzek modellezéséről, a szakértői tűzvizsgálat fejlődéséről, tűzoltási és megelőzési technikai újdonságokról, a villamos tüzek okairól és a beépített tűzvédelmi berendezések felújításának javasolt menetéről olvashatnak még a legújabb lapszám 23 cikkében.


Tanulmány

Herczeg Gergely TvMI használati szabályokról V. – További használati szabályok
A cikksorozatunk befejező részében az OTSZ egyéb, az elő­zőekben nem tárgyalt használati szabályaival kapcsolatban fo­galmaz meg irányelv javaslatokat szerzőnk.

Szikra Csaba Zárt térben terjedő tüzek modellezésének elmélete
Az elmúlt 30 évben a tűzvédelem mérnöki módszerei, ezen belül a numerikus tűz- és füstterjedési szimulációs módszerek világszerte egyre nagyobb szerepet kapnak az épülettervezésben: hő- és füstelvezetők méretezésében, szerkezetek állékonyság vizsgálatában, aktív és passzív tűzvédelmi berendezések egymásra hatásának vizsgálatában. A méretezések egyik legfontosabb alapjellemzője a zárt térben keletkező tűzteljesítmény időbeli eloszlásának elemzése, különös tekintettel az oltóberendezés nélküli terek terjedő tüzeire.

 

Fókuszban

Heizler György Az épületek tűzvédelmi költségei és a tervezés
Egy a tűzvédelmi gyakorlatban alapvetően új, a kivitelező gyakorlatát tükröző szemléletmódú, ugyanakkor a hatályos tűzvédelmi előírásoknak megfelelni kívánó dolgozatra hívjuk fel a figyelmet. A Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének idei konferenciájára találtak egy projektet, amelyet a szerző több nézőpontból feldolgozott és elemezte a különböző megoldások költséghatásait. Figyelemre méltó, eredeti, tanulságos két cikk és az azt követő reflexiók.

Magyar Zoltán Csarnoképületek alaptól a tetőig I. – Létesítmények költségeiről
A beruházás mekkora százalékát kell a tűzvédelemre költeni ahhoz, hogy meg lehessen felelni az előírásoknak? Igaz, hogy azért kell 30%-kal magasabb épületre költeni a beruházási keretből, hogy „legyen hely a füst szá­mára”? Lehet a beruházás rentábilis, miközben a tűz elleni védelem megvalósítása is hatékony? Ezeket a kérdéseket igyekszik megvála­szolni szerzőnk, aki az Aktuál Bau Kft. vállalkozási igazgatójaként ötszáz épület felépítése során szerzett tapasztalatait osztja meg.

Magyar Zoltán Csarnoképületek alaptól a tetőig II. – Tervezői döntések hatása a hő- és füstelvezetésben
A hő- és füstelvezetés szakszerű megvalósítása, illetve a jogszabály előírásainak pontos alkalmazása számszerűsíthető hatással van egy csarnoképület kivitelezésére. Szerzőnk – a tűz­védelmi installációk kialakításával együtt járó költségekkel kap­csolatos cikke után – a hő- és füstelvezetés kialakítását tekinti át.

Veresné Rauscher Judit Tűzvédelmi tervezés szimulációval
Az utóbbi években jelentős fejlődésen megy keresztül a tűzvédelmi szakterület, mind nemzetközi szinten, mind hazai viszonyok között. Ennek egyik jellemző példája a számítógépes szimulációk alkalmazása a tűzvédelmi tervezési folyamatok során.  

Fenyvesi Zsolt A hő- és füstelvezetés tervezés menete – felmérés, egyeztetés, konzultáció
A TMKE konferencián és az előző oldalakon bemutatott épület apropójaként, szerzőnk egy jelenleg még meg nem valósult raktárépület alapján, a tervezési folyamaton belül a hő- és füstelvezetésre fókuszálva, összegyűjtötte azokat a szempontokat, amelyeket a tervezés során célszerű figyelembe venni a megfelelő eredmény elérése érdekében.

 

Kutatás

Bérczi László – Pócsik Attila Halálos áldozatot követelő tűzesetek 2016-ban
A tűz következtében bekövetkező sérülések és halálesetek tendenciáinak vizsgálata a célzott tűzmegelőzési intézkedések alapja. Szerzőink a statisztikai adatok elemzésével alaposan feltárták az elmúlt év folyamatait, amely egy hosszabb távú intézkedés sorozat alapjául szolgálhat. A főbb megállapításokat foglaljuk össze.

80-as évek – tűzeseti halálozási, sérülési adatok
Érdekes összehasonlításra ad alkalmat a Tűzvédelmi Kutató Intézet 1990-es tanulmánya, amely szerint a 80-as évtizedben százezer lakos közül átlagosan 1,8 fő vesztette életét tűz következtében. 1990-ben 192, míg 2016-ban 115 fő veszítette életét tűzeset következtében, ez 40%-os csökkenést mutat. Milyenek voltak a 80-as évek?

 

Tűzoltás, műszaki mentés

 

Farkas-Bozsik Gábor Vízsugarak és vízágyúk a lángok ellen Etyeken
A reggeli órákban szólalt meg a riasztás hangja a bicskei önkormányzati tűzoltóságon 2017. március 21-én. A 7 óra 41 perckor érkezett adatlap értelmében az Etyek határában található Korda Filmpark területén az egyik filmstúdióban tűz van. A tűzoltóság 1-es fecskendője alig két percen belül megkezdte a vonulást. A tűzoltás tapasztalatairól és a tűzvizsgálat előkészítő szakaszáról számol be szerzőnk.

Visszatekintő: Korda filmstúdió – tűzvédelmi kérdések
Egy filmstúdió tűzvédelmének kialakítása nem mindennapi feladat. Folyton változó, éghető anyagú díszletekre, nagy tűzterhelésre, pirotechnikai eszközök használatára, változó személyzetre kell számítani. A Védelem 2008/6. számában foglalkoztunk a tervezési és engedélyezési kérdésekkel. Számos felvetődő kérdésre a tűzvizsgálat és a tanulmány adhat választ, amire terveink szerint visszatérünk.

Lestyán Mária, Jamrik Rudolf Flashover a konténerben – repülőtéri tűzoltók gyakorlatai
Hat éve készült el a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér tűzoltóságának gyakorló konténere, amelyet az idei évben felújítottak. Az elmúlt hat évben több száz bevetésen átesett konténert, ami elsősorban a repülőtéri állomány zárttéri tűzoltási gyakorlatait hivatott szolgálni. A ROCKWOOL CONLIT tűzvédelmi lemezzel szigetelt konténer felújítása utáni első gyakorlaton újra átesett a tűzkeresztségen.

Dr. Bérczi László, Oláh Péter Budaőrs – 100 tonnányi gyógyszer a magasraktárban
Teljes terjedelmében égő hatalmas magasraktár, gyógyszerkészítmények, óriási hőterhelés, károsodott tartószerkezetek, életveszélyessé vált épület. Ilyen körülmények között sikeres hő-és füstelvezetéssel, oltási megoldásokkal sikerült a tűz terjedését megakadályozni, a további értékeket megmenteni. A tűzoltás menetéről számolnak be szerzőink.

 

Tűzvizsgálat

Fentor László Tűzvizsgálati szakértők – szakértői munka
A jó tűzvizsgálat a megelőzési ismeretek tárháza, amely az esetek többoldalú részletes elemzését igényli. Hogyan lehet valaki tűzvizsgálati szakértő? Mi a feladatuk? Hogyan alakult ki a mai szabályozás? Merre halad tovább?

 

Megelőzés

Nagy Katalin Beépített tűzvédelmi berendezések átalakítása
Az idő múlásával és a technológia fejlődésével egyre többször merül fel a beépített tűzvédelmi berendezések átalakításának kérdése. Hol a határ a karbantartás és az átalakítás között? Milyen feltételek vonatkoznak az átalakításra, melyek a bővítésre? Kell ezt tervezni? Milyen feladatai vannak a tervezőnek? Ezekre a kérdésekre keresi a választ szerzőnk.

Mohai Ágota Wes+ mobil vezeték nélküli tűzjelző és evakuációs rendszer
Az építési területek kiemelt kockázatot jelentenek a bekövetkező tűzesetek számát, illetve hatását tekintve. Az építési területeken, mint speciális munkahelyeken dolgozók biztonságának megteremtése különleges kihívások elé állítja a munkáltatókat és a szakembereket egyaránt. A WES+ rendszert alapvetően az építési területek aktív tűzvédelmének megoldására fejlesztették ki, de számos más területen is előnyösen alkalmazható.

Bónusz János Villamos zárlatok, villamos eredetű tüzek keletkezése III.
Milyen esetben okozhat tüzet az elektromos áram? Hogyan kell védekeznünk a tüzet okozó zárlatok ellen? A zárlat ok vagy következmény? Az elektromos eredetű tűzesetek vizsgálatának alapkérdéseibe vezet be szerzőnk. Cikkének harmadik, befejező, része a zárlatvédelem elvi kérdéseiről, a zárlati ív gyújtóképességéről és a téma összefoglalásáról szól.

 

História

Dr. Berki Imre Tűzoltó balták és csákányok a dualizmus korában
A tűzoltók számára rendszeresített balták elengedhetetlen szerszámai az oltást végző tűzoltóknak. Hazánkban ezen eszközök már a kezdetektől fogva az egyéni felszerelések részét képezték. Két nagy csoportba oszthatjuk őket. Egyrészt a viseleti eszközként – rangjelzőként – hordott díszbaltákra, másrészt a szerszámként használt funkcionális eszközökre, mint a szivattyúsbalta és a mászóbalta vagy mászócsákány. A mai elődöket tisztelhetjük bennük.

 

Fórum

Parsch Ádám Nagyhatékonyságú ventilátorok tűzvédelmi és ATEX alkalmazásokra is
Statisztikai adatok szerint az EU területén lévő épületek a teljes energiafogyasztásnak mintegy 40-50%-t teszik ki! A hazai épületállomány mintegy 60-70%-a nem felel meg a mai épületenergetikai követelményeknek. Mindemellett az olykor szigorúnak tűnő és túlszabályozott energiahatékonyságot ösztönző előírásoknak van egy jól realizálható hatása: az üzemeltetési költségek csökkentése. Hogyan lehetséges ez a tűzvédelmi berendezéseknél?

Feicht Ferenc Füst, amivel életmentést lehet tervezni
Egy füstgép, amelynek füstje úgy viselkedik, mint a valóságos meleg füst, az épületek tervezésénél és a tervek ellenőrzésénél is jól használható és a tűzoltóknak is kiváló gyakorlási lehetőséget biztosít. Emberre ártalmatlan.

 

Technika

Kompakt tűzoltó gépjármű à la carte 
Melyik az a tűzoltó gépjármű, ami eltérő igényekre is alkalmas lehet? A kézenfekvő válasz: az, amelyik mindent tud. A Rosenbauer mérnökeinek válasza: az, amelyiket az igények alapján lehet átvariálni.

Ráczkevy Levente Hordozható gázérzékelők karbantartása és napi ellenőrzése
Az utóbbi évtizedben, mind az iparban, mind a Katasztrófavédelem területén jelentősen megnövekedett az igény a légtérelemző készülékek alkalmazására. Ennek oka visszavezethető a szigorodó előírásokon túl a biztonságot egyre inkább előtérbe helyező szemléletmódra. Érthető módon nem elegendő csak megvenni, és használni a műszert, felelős üzemeltetőként gondot kell fordítani a rendszeres karbantartásra és a felhasználói ellenőrzésre. Cikkünkben ezek hátterét vizsgáljuk meg.

Beépített oltóberendezések – Rosenbauer
Több mint kétszáz kiállító mellett a Rosenbauer is részt vett Európa vezető tűzmegelőzési szakkiállításán a nünbergi FeuerTRUTZ-on, ezzel hangsúlyosan megjelent a megelőző tűzvédelmi területen.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle Megrendelhető

Vissza

Ezt a hírt eddig 1565 látogató olvasta.