Híreink

A tűzesetek alakulása 2016-ban – 17,5 ezer

2017. február 20. 06:55

Az elmúlt évben 31 688 esetben riasztották a tűzoltóságokat tűzesethez, ebből azonban, mindössze 17 532 eset bizonyult tűznek, s ebből 13 440 esetben kellett beavatkozni. Az állampolgárok aktivitását mutatja, hogy 2799 esetben a tűzoltók kiérkezése előtt eloltották a tüzet. Az adatok szerint nagyon magas, 15 071 a téves jelzések száma. A fő adatokat adjuk közre.


Összesített adatok

A tűzesetek vonatkozásában 2016-ban a tényleges események tekintetében 19%-os csökkenés következett be az előző évhez képest. Az utólagos tűzesetek száma és a kiérkezés előtt felszámolt esetek mértéke csökkent, ami az állampolgárok öngondoskodásában mutat pozitív változást. 15 071 alkalommal érkezett téves, és 378 alkalommal szándékosan megtévesztő jelzés.


A tűzesetek megoszlása 

 

Hol keletkeztek a tüzek?

Az elmúlt öt év adatait vizsgálva látható, hogy a szabadterületi tüzek száma jelentős csökkenést mutat az előző évi eseményszámokhoz viszonyítva. Az épített környezetben, vagyis az épületekben viszont lényegi változás nem történt 9 és 10 ezer között mozognak a számok. A közlekedésben enyhe, de tartós növekedés érzékelhető az elmúlt öt évben. A máshova nem sorolt egyéb területen ezer körüli számban keletkeztek tűzesetek.


A tűzesetek megoszlása keletkezési helyszín szerint

 

Sérülések, halálesetek

2016-ban 105 tűzesetnél 115 személy hunyt el. A halállal járó esetek 73%-a lakásban, személyi ingatlanokban következnek be. Az események ilyen szempontú vizsgálatát részletesen el kell végezni, hogy pontosan meg tudjuk határozni a megelőzés irányát. Sok esetben nem tűzmegelőzési intézkedések, hanem például szociális beavatkozások előzhetnék meg a sérülést, halálesetet. Jelentős összefogásra van szükség a társszervekkel, valamint a tudományos intézetekkel és szakmai érdekképviseletekkel az okok feltárása és a következmények megszüntetése érdekében.


 Tűzeseteknél sérültek és halottak száma

Vissza

Ezt a hírt eddig 1945 látogató olvasta.


Kapcsolódó információk: