Híreink

Mi olvasható a Védelem februári számában?

2017. január 19. 08:47

A 24. évfolyamba lépett lap februári száma ismét a sokszínűségre törekedve készült. A fókuszban a beépített tűzjelző berendezések alkalmazási tapasztalatai szerepelnek, a korszerűsítésekre és a karbantartásra koncentrálva. A 22 cikk a megelőzés elméleti és gyakorlati kérdései mellett a történelem egy alakját, a tűzoltói beavatkozás speciális feltételeit, újszerű védőeszközeit, járműtechnikai megoldásait és az elmúlt év beavatkozás adatainak statisztikai jellemzőit mutatja be.


Tanulmány

 

Kakasy Gergely László
Homlokzatok tűzbiztonsági alapelvei az OTSZ követelményei alapján

Mit kell a homlokzatokra vonatkozóan betartani a tervezés, kivitelezés során? Elegendő a megfelelő vizsgálattal igazolt homlokzati tűzterjedési határértékkel rendelkező hőszigetelő rendszer betervezése? Messze nem elegendő! A figyelembe veendő szempontokat, a tervezés fogalmi buktatóit és az egyéb szempontokat szedi csokorba szerzőnk valamennyi érintett számára. 

 

Herczeg Gergely
TvMI használati szabályokról III. – A tárolás használati szabályai

A cikksorozat első részében a tűzvédelmi eszközök hozzáférhetőségét, a második részben a kiürítésre számításba vett ajtók zárva tarthatósága feltételeit vizsgálta szerzőnk. A folytatásban a tárolásra vonatkozó használati szabályokkal kapcsolatban fogalmaz meg javaslatokat. Az OTSZ ugyan meghatározza nagy vonalakban e követelményeket, de a részletes megoldások kidolgozása még nem történt meg.

 

Fókuszban

 

Wagner Károly
Egy rendelet egy éve – beépített tűzvédelmi berendezések engedélyezése

A beépített tűzvédelmi berendezések engedélyeztetéséről szóló jogszabály egy éve lépett hatályba. A cikk a rendelet egyes rendelkezéseinek hátterére és néhány gyakorlati tapasztalatra világít rá.

 

Pálmai Rezső
Prémium funkciók a Müpa tűzjelző rendszerében

Budapest és Magyarország vezető kulturális intézménye, a Müpa megnyitása hazánk elmúlt százéves kultúrtörténetének egyik legkiemelkedőbb eseménye volt, hiszen ilyen összetett kulturális rendeltetésű épületegyüttes előkép nélküli a 20. századi magyar építészetben. Ennek megfelelő a szerzőnk által bemutatott tűzjelző rendszere is.

 

Farkas Károly
Beépített tűzjelző berendezések karbantartásának személyi, tárgyi és technológiai feltételei

A beépített tűzjelző berendezések a létesítmény tűzvédelmét, a tűz észlelését és a riasztását végrehajtva, alapvetően befolyásoló tűzvédelmi berendezések. Ezek felülvizsgálata és karbantartása komoly szakértelmet, tárgyi feltételeket, gyors rendelkezésre állást stb. követel meg. Ezek fő elemeit a 2016. júliusában megjelent Tűzvédelmi Műszaki Irányelv tartalmazza, mégis sok téves nézet akadályozza a valóban szakszerű munkát. A tisztánlátásban segít szerzőnk cikke és problémafelvetése.

 

Szakács Tibor
Tűzjelző rendszerek korszerűsítése a gyakorlatban

A múlt század végén telepített tűzjelző rendszerek esetén az idő vasfoga bizony nem kímélte ezeket a berendezéseket. Ráadásul a technikai fejlődés által a rendszerekkel szemben elvárt követelmények is megnövekedtek, így becses koruk és a telepítéskori magas tudásuk ellenére javításuk, fejlesztésük sokszor költséges beruházással jár, vagy egyáltalán nem lehetséges. Mit lehet tenni a gyakorlatban – erre mutat megoldásokat szerzőnk.

 

Balázs Gábor
Tűzjelző rendszerek – Egyedi és integrált megoldások Európában 

Az elmúlt év egyik nagy európai biztonsági kiállítása volt a szeptemberi Security Essen 2016, amelyen a svájci Securitas cégcsoport összes tagja részt vett. Milyen tendenciák, új megoldások érzékelhetők? Milyen a külföldi gyakorlat a régi eszközöz felújításában? Mit nevezünk PSIM rendszerek és mire alkalmasak?

 

História

 

Dr. Joó Bálint
„FLUCTUAT NEC MERGITUR”

Párizs jelmondata: „Hullámzik, de nem merül el.” tükrözi a legmarkánsabban dr. vitéz Roncsik Jenő posztumusz tűzoltó ezredes hivatásbéli utóéletének és emlékezetének évtizedeit, akinek életéről és munkásságáról tartottak történeti emlékkonferenciát születése 125. évfordulója tiszteletére, 2016. december 6-án a BM OKF Szent Flórián termében.

 

Képzés

 

Kirov Attila
Disaster Medic képzés

A tűzoltók közvetlen kontaktussal járó, életmentéssel összefüggő feladatait nem lehet szétválasztani a mentés közben felmerülő ambuláns feladatoktól. A sérültek elsődleges ellátása, stabilizálása és mozgatása tekintetében életmentő lehet az első beavatkozóként helyszínre érkező tűzoltók magabiztos segítségnyújtása a mentőszolgálat kiérkezéséig. Az ehhez kidolgozott képzési modellről számol be szerzőnk.

 

Megelőzés

 

Érces Ferenc, Heizler György
Mi kötelező? – OTSZ, TvMI, szabvány – Tévedések végjátéka  

A jogszabályok betartása kötelező, ha nem tartjuk be azokat, szabályt sértünk és a büntetés lehetőségét kockáztatjuk. Ez jól beleívódott a köztudatba. Mi történik ezzel a tudattal, ha egy olyan alapvetően új szemléletű, kétszintű szabályozás születik, amilyen az OTSZ – TvMI páros? Minimum sajátos magyarázatok születnek. Mit, mikor, hogyan kell betartani?

 

Vénosz Miklós
A napkollektor veszélyei tűzoltói beavatkozás során

A széndioxid kibocsátás csökkentése az alternatív energiák felhasználása felé mutat. Ezek meghibásodása miatt más jellegű, eddig nem ismert veszélyekre kell felkészülni. Milyen az áramló közeg? Mekkora nyomás van a rendszerben? Áramtalanítsunk vagy sem? Egy bekövetkezett eset tapasztalatai alapján a veszélyekre és a teendőkre hívja fel a figyelmet szerzőnk.

 

Nagy Katalin
Melyiket az ötezerből? Hő- és füstelvezető kiválasztásának szempontjai II.

Míg a Védelem 2007. januári számában megjelent első cikk – az 1977-es eredeti pályaválasztási műsorra utalva – a füstelvezető kupolák kiválasztásában próbált segítség nyújtani, a mostani mintegy bővítésként, a homlokzati füstelvezetők, köznapi nyelven a füstelvezető ablakok lehetséges megoldásait veszi nagyító alá és ismerteti a legjellemzőbb megoldási lehetőségeket.

 

Lestyán Mária
Energia hatékony épületek tűzvédelmi kérdései                              

Az alacsony energiaigényű épületek tervezésénél nem csak az energetikai és építészeti tárgyú követelményeket tartalmazó előírásokat kell figyelembe venni, hanem kiemelten kell kezelni az ezen épületek tűzvédelmi szempontok szerint vizsgált kialakítását is, különösen, amikor egy meglévő épületet alakítunk át! Melyek a fő szempontok?

 

Bónusz János
Villamos zárlatok, villamos eredetű tüzek keletkezése I.

Milyen esetben okozhat tüzet az elektromos áram? Hogyan kell védekeznünk a tüzet okozó zárlatok ellen? A zárlat ok vagy következmény? Milyen funkcionális területeket különböztethetünk meg a vizsgálat során? Milyen hatásokkal számolhatunk? Az elektromos eredetű tűzesetek vizsgálatának alapkérdéseibe vezet be szerzőnk.

 

Tűzoltás, műszaki mentés

 

Baráth Tibor
Társ és önmentés modern egyéni védőfelszerelésben

Egy sajátos gyakorlatsorozattal tesztelték a berlini tűzoltókat, s a meglepően rossz eredményekkel szembenézve képzésbe és fejlesztésbe fogtak. Ennek eredményeként másfajta bevetési védőruhák készültek és intenzív tanulásba kezdtek. Ennek folyamatát és eredményeit mutatja be szerzőnk.

 

Fórum

 

Védelem Tudomány – az új folyóirat első éve

Idén indítottuk útjára a Védelem Tudomány című katasztrófavédelmi Online tudományos folyóiratot. Az eddigi négy kötetben 53 tanulmány és a Nemzetközi Tűzvizsgálati Konferencia 17 előadása olvasható 1302 oldalon. A folyóirat címjegyzéke az első év lenyomata, amelyet szívesen ajánlunk olvasóink figyelmébe.

 

Subasitz Mihály
Légtechnikai rendszerek tisztítása társasházban

A HEMA – HOME Kft látja el a Pasarét Residence Társasház közös képviseletét. A Társaság jogkövető magatartást tanúsítva kezdeményezte a társasházi Közgyűlésen a légtechnikai rendszerek jogszabályokban előírtaknak megfelelő tisztítását. Tájékoztatták a tulajdonosokat az OTSZ 196 § (5.) bekezdésében foglaltakról valamint az azt követően megjelent TvMI-ről. A tapasztalatokról és a tisztítási megoldásokról számol be szerzőnk.

 

Ténykép

 

Kovács Zoltán, Szakács Miklós, Dr. Hesz József
A mentő tűzvédelem 2016-ban

2016-ban Magyarország mentő tűzvédelmének szerkezetében nem történt változás. A tűzoltási, műszaki mentési feladatokat 105 hivatásos tűzoltóság (HTP), 42 katasztrófavédelmi őrs (KŐ), 60 önkormányzati tűzoltóság (ÖTP), 556, HTP-kkel együttműködési megállapodást kötött önkéntes tűzoltó egyesület (ÖTE), köztük 39 beavatkozó ÖTE és 66 létesítményi tűzoltóság (LTP) látta el. Az események száma a 2015. évi 59.860-hoz képest kismértékű emelkedést mutat, összesen 63.319 eseményt kellett kezelni. A főbb tendenciákat mutatják be szerzőink.

 

Kutatás

 

Heizler György
Égetési kísérlet – szemtől szemben a hőszigetelő anyagokkal

Az elmúlt évben hat hőszigetelő anyagot (PUR, PUR B3, PIR B2, IPN, Kőzetgyapot, QuadCore) égettünk azonos körülmények között, s ezek rendkívül eltérően viselkedtek a tűz hatására. A legutóbbi meglepetést a kőzetgyapot panel mellett a QuadCore okozta jó eredményével. Megpróbáltunk utánajárni a QuadCore-nak és a hőszigetelő anyagát a többivel azonos körülmények között közvetlen lánghatásnak tettük ki. A tapasztalatokat mutatjuk be.

 

Technika

 

Kelemen Zsolt
Lehetséges fejlesztési irányok elsődleges beavatkozásra

A Budapesti Tűzoltó Szövetség, valamint a Renault Baumgartner és a Tempo-Loki Kft. közös fejlesztésében készül egy olyan elsődleges tűzoltói, ill. műszaki mentési beavatkozásra alkalmas jármű átépítés, ami számos tűzoltásban érintett nem hivatásos szervezet számára megoldást jelenthet a mindennapi tevékenységük során. Milyen lehetőségek adódnak járművek átépítésére?

 

Oltás a magasból: osztrák angol vegyes technika

Az angol Lancashire Megyei Tűzoltóságnál nemrég állt szolgálatba az a speciális tűzoltógépjármű, amelyet az osztrák Rosenbauer mérnökei a brit tűzoltókkal együtt fejlesztettek. A végeredmény egy kommunális és ipari tűzoltástechnikát ötvöző első beavatkozó jármű, amely, mondhatni, sebészi precizitást tesz lehetővé a tűzoltás terén.

 

Adorján Attila
Dräger UCF hőkamerák – mivel minden pillanat számít!

Amikor a tűzoltó egységek életeket mentenek, tüzet oltanak, vagy veszélyes anyaggal küzdenek meg, akkor a helyzet gyors áttekintése, a tűzfészkek helyének behatárolása vagy az eltűnt személy megtalálása létfontosságú. Nem mindegy milyen eszközt választunk ehhez a feladathoz. Ezért a tűzoltói használatra készült hőkamerákra van egy szabvány, ezeknek kell megfelelniük, ez a „NFPA 1801: Standard on Thermal Imagers for the Fire Service“ címet viseli.

 

Védelem Katasztrófavédelmi Szemle – Megrendelhető

Email: szerkesztoseg@vedelem.hu

Vissza

Ezt a hírt eddig 1865 látogató olvasta.