Híreink

Védelem Online látogatottság: 2016-os összefoglaló

2017. január 16. 07:03

Jó évet zárt a Védelem Online: összesen 33 ezer látogatás, több mint 16 ezer egyedi felhasználó, és 86 ezernél több oldalletöltés. A 2016-os statisztikáink érdekes részleteket is megmutatnak egy szakmai hírportál életéből.


Általános olvasottság

A Védelem Online fő- illetve aloldalain tavaly összesen 33 433 alkalommal regisztráltunk valamilyen látogatást. Mindezt 16 622 látogató hozta össze – ezek között persze voltak véletlenül idetévedt „kalandorok”  is, de a derékhadat hűséges olvasóink adták.

Mindez összesen 86 352 oldalletöltést jelentett; a honlapon eltöltött átlagos idővel (2:09 perc) összevetve sejthető, hogy olvasóink zöme céltudatosan látogat minket, konkrét anyagok megtalálásában vár segítséget, és jól tájékozódik az oldalon.

A világszerte tetten érhető trend érvényesül nálunk is: hódít a Chrome és a Firefox, ami a böngészőket illeti – a két szoftver a látogatások 73%-áért felel. A látogatások 18%-a Internet Explorer alól érkezik, a többi böngésző (Safari, Edge, Opera stb.) a torta maradék szeletén osztozik.

Ki, honnan?

Érdekes adalék, hogy bár az átlagos honlapok (pl. a nem szakmai jellegű híroldalak) látogatóihoz képest jóval csekélyebb mértékben, a Védelem Online olvasótáborában megjelentek azok, akik mobil eszközről érnek el minket. Tavaly a honlaplátogatások 12,5%-át ez tette ki; ezen belül az elsöprő többség (10%) okostelefonról, a maradék látogatás pedig tabletről (2,5%) érkezett.

Sokkal színesebb képet mutat a látogatók földrajzi megoszlása. Nem okozunk nagy meglepetést, ha azt mondjuk, hogy a látogatások 90%-a Magyarországról érkezett; a maradék 10%-on viszont összesen 72 ország osztozik, amelyek között bőven találhatók egzotikus helyszínek (például Szingapúr, Jemen vagy Peru). Idegen országokból érkező látogatásokban természetesen – az internet működéséből adódóan – szinte minden nagyobb honlapnak van része, ezek többsége amolyan „eltévedt látogatás”, amikor a felhasználó teljesen véletlenül keveredik az általa nem is értett weblapra. Az egzotikus kiinduló helyszínek java része a Védelem Online esetében is ilyen: Pakisztánból, Szaúd-Arábiából vagy Mongóliából is egy-egy látogatót kaptunk, akik a belépéskor rögtön tovább is álltak. Sokkal érdekesebb azonban, hogy jócskán azonosíthatók olyan helyszínek, ahonnan a paraméterek alapján nagyon is tudatosan érkeztek látogatók. Íme egy rövid lista:

  • Valaki Andorrából, ebből az európai törpeállamból olvasott minket, egy alkalommal, összesen 6:25 percen keresztül (három oldalt megnyitva).
  • Kubából (!) is regisztráltunk látogatást, összesen két alkalommal, összesen 10 perc feletti itt tartózkodással és 8 oldal letöltésével.
  • Bulgáriából hét látogatásunk volt, 5:15 perces átlagos tartózkodással, a látogató(k) pedig átlagosan több mint 4 oldalt töltött(ek) le alkalmanként.
  • Oroszország volt a legaktívabb a külföldi országok sorában (az eltévedt találatokat nem számolva): 162 látogatás érkezett innen a Védelem Online-ra. A letöltési átlag 2 oldal volt, az oldalon töltött időátlag 4:58, és a „visszafordulók” aránya mindössze 12%. Ez azt jelenti, hogy az orosz látogatások 88%-a komoly érdeklődő (legalábbis nagyon úgy tűnik).

Mit?

A legtöbb oldalletöltést természetesen a főoldalon regisztráltuk: a találatok összesen 30%-a innen származik, ami nyilván érthető, hiszen minden tartalom innen érhető el. Nem meglepő, hogy a „Hírek” ugyanilyen népszerű tartalom, hiszen az oldalletöltések újabb 30%-áért felel. A „Tanulmányok” még felfért a dobogóra (az összes letöltés kb. 5,6%-a), a „Folyóirat” viszont lemaradt róla (az összes letöltés 3,4%-a). Első pillantásra nagynak tűnik az ugrás, de észben kell tartanunk, hogy az oldalletöltések szempontjából minden tartalom külön oldalnak minősül, egy hír ugyanúgy, mint egy menüpont.

Legolvasottabbak

2017 legolvasottabb hírei közé két TvMI-konferenciával kapcsolatos anyag tartozik: a júniusi konferencia (354 oldalletöltés), valamint a novemberi konferencia (401 oldalletöltés) előadásainak közzététele.

 

Vissza

Ezt a hírt eddig 1214 látogató olvasta.